Minder beroep op schuldsanering

22/08
2009
(EZPress) - Het beroep op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is in 2008 gedaald tot 9200 aanvragen, tegen 15.140 aanvragen in 2007. Dat blijkt uit de vijfde monitor Wnsp, die minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Naar verwachting zal het aantal aanvragen dit jaar weer stijgen als gevolg van de kredietcrisis.

De daling in het aantal aanvragen lijkt vooral het gevolg te zijn van een nieuwe werkwijze in de schuldhulpverlening, waar in 2008 mee is gestart. Schuldhulpverleners kijken beter naar de behoefte van de schuldenaar. Dit leidt ertoe dat vaker verwezen wordt – bijvoorbeeld naar verslavingszorg – en dat meer zaken worden afgedaan met een advies. In die gevallen is geen doorverwijzing naar de Wsnp aan de orde.

De hoofddoelstelling van de Wsnp is gericht op het voorkomen dat mensen met problematische schulden, levenslang door hun schulden worden achtervolgd. Het percentage schuldenaren dat na afloop van het wettelijke schuldsaneringstraject de zogenaamde 'schone lei' krijgt blijft met ongeveer 70% stabiel. De schone lei betekent dat tijdens de schuldsanering de schulden geheel of gedeeltelijk worden afgelost en schuldeisers terugbetaling van eventuele restschulden die bestonden bij aanvang van de schuldsaneringsregeling niet langer kunnen afdwingen.

//Einde bericht

Bron: Ministeire van Justitie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: zaterdag 22 augustus 2009, 10:03
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry