I Love You viert tiende verjaardag

04/05
2010
Het is vandaag precies tien jaar geleden dat het I Love You-virus de kop op stak - een virus waarmee tientallen miljoenen pc's besmet raakten.

In 2000, het jaar waaruit I Love You dateert, waren mensen nog veel minder bezig met computerbeveiliging dan nu. Bovendien was de subjectregel, I Love You, voor veel mensen heel verleidelijk. Voor heel veel mensen zelfs: ruim 50 miljoen pc's raakten met het virus besmet. Daaronder ook de mailsystemen van bijvoorbeeld het Pentagon, de CIA en het Britse parlement. Daarmee is I Love You schadelijker gebleken dar bijvoorbeeld zijn achter-achter-achterkleinzoon Conficker, die in 2009 groots toesloeg.

Beveiliger Symantec is de naamgever van het virus. Op 14 over 12 's nachts onderschepten onderzoekers het eerste exemplaar van het virus, dat ze - gezien de onderwerpsregel - de naam LoveBug meegaven. Tegen het eind van de dag had het systeem maar liefst 13.190 kopieën onderschept.

LoveBug verspreidde zich per email; op het hoogtepunt was 1 op de 28 mails besmet. Wanneer een computer eenmaal geïnfecteerd was, werd het virus automatisch doorgestuurd naar alle contacten in het adresboek. Anno 2010 is mail allang niet meer de voornaamste manier om malware te verspreiden: tegenwoordig zit er in nog maar 1 op de 287 mails malware verstopt.

Datum: dinsdag 4 mei 2010, 08:33
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry