Europa's web van schulden

03/05
2010
Hoe verbonden is de Eurozone met de PIIGS-landen in Zuid-Europa? De New York Times maakte er een onthullend schema van. Conclusie: Europa heeft honderden miljarden euro’s schuld aan elkaar en het besmettingsgevaar is zeer reëel.

Het schema van de New York Times laat zien hoe groot de verwevenheid tussen de Europese economieën is. De PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) zijn met schulden vastgeklonken aan de rest van Europa. Hierbij komt nog dat probleemlanden Portugal, Italië, Ierland en Spanje miljarden euro’s moeten bijdragen aan het steunpakket voor Griekenland. Hun financieringsbehoefte is al enorm.

De eerste dominosteen

Griekenland is de eerste dominosteen. Het land heeft 10 miljard dollar schuld aan Portugal. De Portugezen, vorige week gedowngrade door S&P, staan voor maar liefst 86 miljard dollar in het krijt bij Spanje. Spanje, met een werkloosheid van 20 procent, heeft enorme schulden aan Duitsland en Frankrijk. De schuld van Ierland aan Duitse en Britse banken bedraagt bijna 400 miljard dollar.

Opvallend is de positie van Italië. Het land heeft een schuld van 511 (!) miljard dollar aan Frankrijk, goed voor  20 procent van het Franse BBP. De PIIGS landen moeten ook nog eens fors bijdragen aan de redding van Griekenland: Italië 14,7 mld, Spanje 9,8 mld, Portugal 2,1 mld en Ierland 1,3 mld. Met de bailout van Griekenland moet voorkomen worden dat meer dominostenen omvallen.

Uitstel default

Aandelen en euro noteren maandag lager, een duidelijk teken dat financiële markten betwijfelen of het reddingsplan voor Griekenland toereikend is. Zelfs met de 110 miljard euro van EU en IMF koerst het land af op een schuld/BBP-ratio van 149 procent in 2013. De onvermijdelijke gecontroleerde default wordt even uitgesteld, met het risico dat andere PIIGS landen nu worden meegetrokken.

Om met Thoreau te spreken: ‘Men kan de duizend loten van het kwaad snoeien of in één ruk de wortels uitroeien’. Na decennialang budgettair wanbeleid is de laatste optie niet meer mogelijk. Dit is geen reddingsplan van Griekenland maar van de euro. Europa is één verweven financiële markt, maar beleidsmakers moeten nu ‘Plan B’ voorbereiden. Herstructurering van de ‘PIIGS-schulden’.

Hans Jager

© Blikopdebeurs.com

Datum: maandag 3 mei 2010, 18:09
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, New York, Portugal, Spanje, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry