SP teleurgesteld over Verhagen

04/05
2010
NEW YORK (ANP) - SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is kwaad op minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken omdat die in haar ogen een door de Kamer aangenomen motie over Amerikaanse kernwapens in Europa heeft genegeerd. Ze reageert daarmee op de speech van Verhagen bij een VN-conferentie tegen de verspreiding van kernwapens. Volgens Van Velzen vertoont Verhagen ,,duikgedrag'' en laat hij ,,een historische kans lopen om Nederland en Europa kernwapenvrij te maken''. De SP-motie, aangenomen met steun van CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en de PvdD, vraagt het kabinet onder meer aan Washington te melden dat Nederland de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa wenselijk acht.

'Slap verhaal'Volgens Van Velzen heeft Verhagen dat niet gedaan door te pleiten voor de reductie van kernwapens en niet voor de terugtrekking. ,,Reductie is wat anders dan terugtrekking. Het is een slap verhaal dat te weinig bijdraagt aan een kernwapenvrij Europa'', zegt Van Velzen.

Verhagen vindt dat hij in New York wel degelijk gehoor heeft gegeven aan de motie, net zoals hij dat tien dagen geleden in NAVO-verband al eens had gedaan. Verhagen wil alleen geen eenzijdige terugtrekking van kernwapens. Maar dat staat ook niet in de Kamermotie, aldus de woordvoerder van Verhagen.

Datum: dinsdag 4 mei 2010, 01:13
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: New York, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry