Wall Street in de plus

20/08
2009
De effectenbeurzen op Wall Street stonden donderdag hoger. Beleggers lieten zich inspireren door flinke koersstijgingen in China. Ook enkele bedrijfsresultaten vielen in de smaak.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond met nog ruim 2,5 uur handel voor de boeg 0,5 procent hoger op 9329 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,9 procent tot 1005 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 1984 punten.

Na twee weken van flinke dalingen kozen beleggers in China donderdag weer eens de weg omhoog. ,,Dat geeft de markt in de Verenigde Staten vandaag steun. Toch verwacht ik dat de Chinese beurs de komende weken niet veel verder omhoog zal gaan”, zei een Amerikaanse handelaar.

Verbeterde omstandigheden

Het Amerikaanse concern Heinz rapporteerde een kwartaalwinst van 219 miljoen dollar, tegen 234 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat van de maker van de gelijknamige ketchup was wel beter dan verwacht. Het aandeel ging 1,7 procent omhoog. Ook voedingsmiddelenproducent Hormel kwam met beter dan verwachte cijfers. Beleggers zetten het aandeel 0,4 procent hoger. Maar detailhandelsconcern Sears belandde onverwacht in het rood. Het kwartaalverlies bedroeg 94 miljoen dollar. Beleggers straften de cijfers af, het aandeel noteerde ruim 10 procent in de min.

Beleggers kregen twee macrocijfers voorgeschoteld. Het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen is vorige week onverwacht gestegen. De index met leidende indicatoren, een conjunctuurbarometer, kwam in juli iets lager uit dan verwacht. Maar er was wel sprake van een stijging van de index voor de vierde achtereenvolgende maand. Dat wijst op een verdere verbetering van de economische omstandigheden.

Dalende olieprijs

De olieprijs zakte met 0,8 procent. Op woensdag steeg deze nog met 4 procent nadat een overheidsrapport had aangetoond dat de voorraden in de VS afgelopen week onverwacht hard zijn gedaald. Ondanks de lagere olieprijs noteerden oliemaatschappijen lichte winsten.

De euro was 1,4235 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag kostte de Europese munt 1,4230 dollar.

Datum: donderdag 20 augustus 2009, 19:20
Bron:
Categorie: Economie
Tags: China, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry