Gedragscode Rechtspraak 1 mei 2010 van kracht

01/05
2010
Gedragscode Rechtspraak 1 mei 2010 van kracht

Den Haag, 1 mei 2010 - Op 1 mei wordt de Gedragscode Rechtspraak van kracht. De code geldt voor alle medewerkers van de rechterlijke organisatie. Rechterlijke ambtenaren en gerechtsambtenaren, maar ook de leden en de medewerkers van de Raad voor de rechtspraak en de medewerkers van de landelijke diensten Bistro, Prisma, SSR en ICTRO.

De gedragscode is door de Rechtspraak opgesteld om integere beslechting van geschillen en berechting van strafbare feiten door onafhankelijke rechters mede te waarborgen. Met deze gedragscode laat de Rechtspraak aan de maatschappij zien dat de organisatie de kernwaarden hoog in het vaandel heeft en daarop ook aanspreekbaar is. Voortvloeiend uit de `The Bangalore Principles of Judicial Conduct’ (vastgesteld op 25 en 26 november 2002) is tegenwoordig in veel landen een gedragscode voor de Rechtspraak gebruikelijk.

Naast de Gedragscode Rechtspraak hanteert de Rechtspraak twee andere integriteitsregelingen: · de Leidraad onpartijdigheid van de rechter;

· de Leidraad nevenfuncties.

De invoering van de Gedragscode Rechtspraak betekent niet het einde van de eigen gedragscodes van gerechten en andere organisaties binnen de Rechtspraak. Binnen lokale gedragscodes, die uiteraard niet strijdig kunnen zijn met de landelijke gedragscode, kunnen organisaties nog steeds lokale speerpunten vastleggen.

Datum: zaterdag 1 mei 2010, 08:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Bangalore, India

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry