Asielzoekster en baby belanden niet op straat

29/04
2010
Asielzoekster en baby belanden niet op straat

Zutphen, 29 april 2010 – Een uitgeprocedeerde Chinese asielzoekster en haar eenjarige dochter hoeven het asielzoekerscentrum te Aalten niet te verlaten. Moeder en kind dreigden op straat te belanden om ruimte te maken voor nieuwe asielzoekers. De rechter was het daar niet mee eens. De belangen van het jonge kind wegen in dit geval zwaarder.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) spande een kort geding aan om de moeder en kind uit het asielzoekerscentrum te zetten. De moeder is een uitgeprocedeerde asielzoekster en het COA heeft de opvangplaats nodig voor andere asielzoekers.

De rechter oordeelt dat de belangen van het jonge kind, dat mogelijk ook nog kampt met gezondheidsproblemen, hier zwaarder wegen dan de belangen van het COA om op korte termijn kunnen beschikken over de opvangcapaciteit. De moeder kan niet lezen en schrijven en spreekt geen andere talen. Zij is niet in staat om voor onderdak voor haar en haar dochtertje te zorgen. De rechter kwam ook tot deze beslissing omdat de Chinese op dit moment meewerkt aan het verkrijgen van de benodigde documenten voor de terugkeer naar haar geboorteland.

Rechten van het kind
In het tussenvonnis van 18 februari 2010 (LJN: BL5725) oordeelde de rechter al dat het op straat belanden van een baby niet alleen vanuit humanitair oogpunt volstrekt onacceptabel is, maar dat dit zich ook niet verdraagt met de internationale verplichtingen die de Nederlandse overheid op zich heeft genomen door zich te binden aan het Verdrag van de rechten van het kind.

Hoewel dit verdrag geen rechtstreekse werking heeft, laten dit verdrag en ook het Europees Sociaal Handvest hun invloed wel gelden bij de beoordeling van de rechtmatigheid van het handelen van de Nederlandse overheid en de interpretatie van de Nederlandse regelgeving.

Datum: donderdag 29 april 2010, 14:23
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Aalten, Gelderland, Zutphen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry