Schietspellen zorgen voor meer mentale flexibiliteit

29/04
2010
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben geconstateerd dat fanatieke gamespelers die vooral schietspellen spelen over een grote mentale flexibiliteit beschikken.

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar de invloed van videogames op ons gedrag en dan met name die van gewelddadige spellen. Veel mensen maken zich vooral zorgen over negatieve effecten op sociaal gedrag en verslaving. Ze worden gevoed door de regelmatig voorkomende schietdrama's op Amerikaanse highschools - en recent ook in Duitsland - waarbij de hoofdrolspelers beschreven werden als fanatieke spelers met first person shooter-spellen (FPS). Vergeleken met de hoeveelheid aandacht die dit mogelijk negatieve effect krijgt is er erg weinig onderzoek gedaan naar de misschien wel positieve effecten van gamen op cognitieve functies en capaciteiten. Tot nu dus.

De Leidse onderzoekers toonden aan dat spelers van bekende FPS-spellen (Call of Duty: Modern Warfare, Unreal Tournament, Battlefield en het controversiële Grand Theft Auto IV) een verhoogde mentale flexibiliteit lieten zien; zij presteerden beter dan niet-gamers. Het onderzoek is de eerste in zijn soort waarin de mentale flexibiliteit is getest van individuen die gewend zijn om FPS-spellen te spelen.

De onderzoekers zijn van mening dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de functionele aspecten van game-ervaring zoals de regulering van gedrag, bijvoorbeeld in normale veroudering. Het trainen van ouderen met behulp van videospellen zou een succesvolle strategie kunnen zijn om de achteruitgang van cognitieve functies, zoals het aanpassingsvermogen, te compenseren. Dat is een vaardigheid die essentieel is voor vrijwel elke functionele handeling.

Datum: donderdag 29 april 2010, 12:53
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Duitsland, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry