Populariteit Willem-Alexander daalt

29/04
2010
AMSTERDAM (ANP) - De populariteit van prins Willem-Alexander onder Nederlanders is licht gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond via Peil.nl heeft uitgevoerd en dat donderdag bekend is gemaakt. Van de ondervraagden vindt 27 procent de prins de sympathiekste van de leden van het Koninklijk Huis. Vorig jaar was dat nog 42 procent. Ook de populariteit van koningin Beatrix is gedaald. Van de ondervraagden vindt 26 procent haar het meest sympathiek. In 2009 was dat nog 32 procent. De populariteit van prinses Máxima steeg van 65 procent naar 72 procent.

Het aandeel Nederlanders dat vindt dat Beatrix snel moet aftreden, is licht gestegen van 20 naar 24 procent. 69 procent is tevreden over de manier waarop ze regeert.

Troonafstand

Van de ondervraagden verwacht 35 procent voor 2013 een troonsafstand. Als het volk zou mogen kiezen tussen koningin Beatrix op de troon of haar zoon als staatshoofd met Máxima aan zijn zijde, dan kiest 51 procent voor het stel en 34 procent voor de huidige situatie. Vooral onder CDA-kiezers is het vertrouwen in Willem-Alexander als koning groot (81 procent). Het meest sceptisch zijn de kiezers van de SP (30 procent) en de PVV (48 procent).

Als prinses Máxima koningin wordt, moet ze afstand doen van haar Argentijnse paspoort, vindt 52 procent. Van de ondervraagden vindt 46 procent dat de koning geen wettelijke invloed moet hebben.

Datum: donderdag 29 april 2010, 10:00
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry