15 terabyte aan digitale artikelen in e-Depot KB

21/04
2010
De Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. In haar e-Depot, een digitaal archief voor de duurzame opslag van publicaties, is deze maand het 15 miljoenste digitale document opgeslagen. Het gaat om 15 terabyte aan data.

Zeven jaar geleden is de KB begonnen met het veilig stellen van digitale wetenschappelijke artikelen zodat deze informatie toegankelijk blijft, ook als de oorspronkelijk gebruikte soft- of hardware niet meer bestaat. In het e-Depot bevinden zich wetenschappelijke artikelen van nationale en internationale uitgevers, digitale databases en publicaties van (wetenschappelijke) instellingen en binnenkort ook e-books.

De KB lanceerde het idee voor een digitaal depot in 1995 en was daarmee een pionier op het gebied van digitale duurzaamheid. In samenwerking met IBM werd vanaf 2000 een op maat gemaakt digitaal archiefsysteem ontwikkeld waarin nu zo'n 15 terabyte aan data is opgeslagen. Dat zijn 1857 usb-sticks van 8 gigabyte.

Op dit moment bereidt de KB de bouw van een nieuw e-Depot voor, zodat ook duizenden websites, en tientallen miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina's, boeken, verslagen en afbeeldingen duurzaam kunnen worden bewaard. Volgens de bibliotheek is dit een gigantische bron van informatie die van groot belang is voor het nationale erfgoed en die op deze manier permanent toegankelijk blijft.

De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.

Datum: woensdag 21 april 2010, 12:53
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry