Engelse straf voor drugssmokkel omgezet in zes jaar cel in Nederland

09/04
2010
Engelse straf voor drugssmokkel omgezet in zes jaar cel in Nederland

Breda, 9 april 2010 - De rechtbank Breda legt aan een 42-jarige vrouw uit Oudenbosch een gevangenisstraf op van zes jaar, met aftrek van voorarrest. De vrouw was in 2008 in Engeland veroordeeld voor drugssmokkel, en mag deze straf nu in Nederland verder uitzitten.

De vrouw had in Engeland 21 jaar celstraf gekregen voor een poging tot invoer van 144 kilo onversneden heroïne (69,4 kilo zuivere heroïne). Zij zat daar sinds juni 2007 haar straf uit.

De rechtbank heeft deze strafmaat vertaald naar Nederlands recht. Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de hoeveelheid drugs, de rol van de vrouw als koerier en de omstandigheid dat zij nog niet eerder was veroordeeld voor een drugsdelict.

Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met internationale opvattingen over straf en strafmaat. In Engeland worden veroordeelden doorgaans na het uitzitten van de helft van de opgelegde straf voorwaardelijk in vrijheid gesteld, in Nederland is dat na tweederde van de straf.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van acht jaar met aftrek van voorarrest geëist.

De raadsvrouw had verzocht om een gevangenisstraf van zes jaar, mede rekening houdend met de gezondheidssituatie van de vrouw.

Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld kunnen soms hun straf in Nederland uitzitten. Dit is geregeld in de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS), en kan alleen als Nederland hierover met het betreffende land een verdrag heeft gesloten. De Nederlandse rechter doet de strafzaak niet over; hij gaat uit van de bewezenverklaring van de buitenlandse rechter.

Datum: vrijdag 9 april 2010, 14:55
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Breda, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry