Weekoverzicht Defensie-operaties

08/04
2010
In de Afghaanse provincie Uruzgan is vorige week voor het eerst een juridische shura gehouden. In het huis van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Tarin Kowt kwamen onder anderen de burgemeester, de openbare aanklager, en de provinciale rechtbank bijeen. Ook Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, was aanwezig.

De aanwezigen discussieerden over het Afghaanse rechtssysteem. De shura werd georganiseerd door de Europese Politie Missie EUPOL en het PRT. Deze partijen werken ook aan de justitiële infrastructuur, zoals het inrichten van de rechtbank in Tarin Kowt en de bouw van een gevangenis.

Munitie aangetroffen
In de regio Tarin Kowt zijn gecombineerde patrouilles van Afghaanse en Nederlandse militairen meerdere malen onder vuur genomen door opstandelingen. Hierbij vielen geen slachtoffers. In een huis in dezelfde regio werd een munitieopslag ontdekt. 9 mortiergranaten, 5 handgranaten, 4 ontstekers en 200 patronen werden aangetroffen. De munitie is vernietigd en de eigenaar van de quala werd aangehouden. 

In diezelfde regio zijn vorige week 3 bermbommen gevonden door een gecombineerde Nederlands-Afghaanse patrouille. 2 bermbommen bleken slechts imitaties, maar de derde bermbom is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt.

Helikopter beschoten
Tijdens het opstijgen vanaf de patrouillebasis Rath  in de provincie Kandahar is een Nederlandse Cougar-helikopter beschoten. Hierbij ontstond geen personele of materiële schade. Er is niet teruggevuurd.

Afgelopen week zijn in Kabul 1400 Afghaanse militairen geslaagd voor hun Basic Warrior Training. 200 van deze militairen zijn bestemd voor inzet in Uruzgan. De TFU ondersteunde in het transport van Kabul naar Tarin Kowt.

Somalië – Operatie Atalanta

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp heeft op vrijdag 2 april in totaal 12 piraten ontwapend. Zij maakten deel uit van 1 volledige piratengroep. De 2 aanvalskiffs en een moederskiff werden op een afstand van 16 nautische mijlen gedetecteerd door het radarsysteem van het marinefregat. De Lynx-helikopter werd hierbij ingezet.

Op Tweede Paasdag heeft het fregat het Duitse koopvaardijschip Taipan bevrijd van piraten. De actie, 500 zeemijlen uit de kust van Somalië, ging gepaard met een schotenwisseling tussen de Tromp, de boordhelikopter, de mariniers van het boardingteam van het fregat en de 10 piraten. De bemanningsleden van het koopvaardijschip konden na de actie ongedeerd uit de beveiligde ruimte komen. De piraten zijn aangehouden en bevinden zich aan boord van de Tromp. Nederlandse en Duitse autoriteiten bekijken momenteel de opties voor verdere vervolging van de piraten.

Aflossing voor Tromp
Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is vanuit haar thuishaven Den Helder vertrokken naar de wateren rond Somalië om daar deel te gaan nemen aan de antipiraterij-missie Atalanta. De Johan de Witt lost medio april de Tromp af die nu actief is in het missiegebied. Het transportschip is het zesde marineschip op rij dat in de wateren rond Somalië wordt ingezet in het kader van piratenbestrijding. Eerder vervulden Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. De Zeven Provinciën en Hr. Ms. Evertsen (2x) deze taak.

Soedan – UNMIS

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie UNMIS in Soedan wordt met 1 jaar verlengd. De Tweede Kamer is hiermee akkoord gegaan. De uitzending loopt daarmee door tot 13 april 2011. De missie ziet toe op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan. In april zijn er verkiezingen en in januari 2011 volgt een referendum over de status van Zuid-Soedan. Demissionair minister Eimert van Middelkoop vindt het belangrijk UNMIS in deze fase van het vredesproces te blijven steunen.

Nederland levert aan de missie 15 militaire waarnemers en 12 politiefunctionarissen. De meeste waarnemers worden ingezet in Zuid-Soedan. Daarnaast zijn 3 stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartoem en Juba. Sinds april 2006 is Defensie actief in Soedan. De militaire waarnemers werken in kleine teams met vertegenwoordigers van de voormalige strijdende partijen. Ze verrichten hun taken onbewapend.

Nationale operaties

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Koninklijke Marine hebben vorige week een Amerikaanse 1000-ponder tot ontploffing gebracht op de Noordzee. De bom werd eerder deze maand aangetroffen op de bodem van de vissershaven in IJmuiden.

Vanaf het Waddeneiland Terschelling is 31 maart, zowel ’s nachts als overdag, een patiënt met een AB-412 helikopter overgebracht naar Medisch Centrum Leeuwarden. Een dag eerder werd ook al een Lynx-helikopter ingezet om een man met hartproblemen vanaf een platform in de Noordzee naar Leeuwarden te vliegen.

Grote grenscontrole
Bij een gezamenlijke grenscontrole op 1 en 2 april met de Douane en de Belastingdienst heeft de Koninklijke Marechaussee meerdere personen aangehouden. Vier verdachten werden aangehouden wegens witwassen. Zij hadden zonder verklaarbare reden 48.000 euro op zak. 1 persoon moest nog DNA afstaan en 25 personen hadden een openstaande boete. Ook werden aanhoudingen verricht in het kader van de Opiumwet en konden 2 gesignaleerde personen worden aangehouden. Anderen reden onder invloed van drugs of alcohol, zonder rijbewijs, of hadden een radardetector.

Met de politie Zaanstreek voorkwam de marechaussee op Schiphol vorige week dat een baby van 2 weken oud door zijn vader werd ontvoerd naar Libië. De raad voor de Kinderbescherming heeft zich over de baby ontfermd.

Datum: donderdag 8 april 2010, 18:05
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Den Helder, Friesland, Kabul, Khartoem, Leeuwarden, Noord-Holland, Soedan, Terschelling

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry