Meer budget door verschuivingen

08/04
2010
Verschuivingen binnen de begroting van Defensie en uitstel van enkele investeringen hebben gezorgd voor extra financiële ruimte om de overschrijding op het exploitatiebudget op te lossen. De zogenoemde verplichtingenpauze, waarbij Defensie geen nieuwe contracten kon afsluiten voor de komende jaren, komt daarmee te vervallen.

Dat hebben demissionair minister Eimert van Middelkoop en demissionair staatssecretaris Jack de Vries de Tweede Kamer gemeld. De Vaste Commissie voor Defensie zette zwaar in op een rapport van de Algemene Rekenkamer over de operationele gereedheid bij Defensie en een brief van de staatssecretaris over problemen rond de inzetbaarheid van de helikopters. Raymond Knops (CDA) stelde dat het hoog tijd wordt om “echte keuzes” te maken. “De situatie is zeer ernstig bij Defensie”, viel VVD’er Ten Broeke hem bij.

De bewindslieden erkennen dat er problemen zijn, “maar grote woorden als ‘puinhoop’ en ‘Defensie slaat een modderfiguur’ zijn niet gerechtvaardigd”, aldus Van Middelkoop. De begroting voor 2010 blijft sluitend. “Maar het is wel zaak naar structurele oplossingen te zoeken, anders sluiten budget en ambities niet meer bij elkaar aan”, waarschuwde De Vries.

Het probleem werd gevormd door een overschrijding van 60 miljoen euro op het door bezuinigingen al krappe budget van vorig jaar, onder meer door de aanschaf van meer munitie en extra persoonlijke uitrusting voor de militairen in Uruzgan. Dat gat wordt gevuld door onder meer de vertraging in de aankoop van een tweede JSF-toestel, en ook de latere levering van zes Chinooks biedt soelaas.

Datum: donderdag 8 april 2010, 18:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry