Arbeidsmarkt in VS groeit weer

03/04
2010
De werkgelegenheid in de VS is in maart met 162.000 banen toegenomen, de hoogste banengroei sinds maart 2007. In februari gingen nog 14.000 banen verloren. Het banenrapport vormt het sluitstuk van een week met positief macronieuws.

Een adviseur van president Barrack Obama sprak van ‘het meest positieve banenrapport in drie jaar.’ Desondanks gingen analisten uit van een nog sterkere groei met 190.000 banen. De werkloosheid blijft stabiel op 9,7 procent. Het cijfer is wel beïnvloed door enkele eenmalige zaken, zoals 48.000 tijdelijke overheidsbanen in verband met Census 2010, een grote volkstelling die dit jaar wordt gehouden.

Bedrijfsleven blijft achter

De banengroei werd verder gestimuleerd door de gezondheidssector en de federale overheid. Het bedrijfsleven blijft nog achter, het aantal banen daalde opnieuw in de financiële sector en informatietechnologie. Het aantal langdurig werklozen blijft wel stijgen. Toch zijn de onderliggende cijfers redelijk en indiceren ze een geleidelijk herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Zorgwekkend blijft de forse werkloosheid onder jongeren, ruim 26 procent. Zie voor meer details het rapport van het ministerie van Arbeid. Financiële markten zijn gesloten vanwege Goede Vrijdag. Wel stegen de aandelenfutures op het bericht. Ook cijfers over de huizenmarkt (Case-Shillerindex), het consumentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen eerder deze week vielen mee.

© Blikopdebeurs.com

Datum: zaterdag 3 april 2010, 01:25
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry