Transactie overeengekomen in voorkenniszaak

01/04
2010
Het Functioneel Parket is een transactie van 45.000 euro overeengekomen met een verdachte in een voorkenniszaak met betrekking tot de handel in certificaten van aandelen Grolsch in november 2007.

De verdachte beschikte bij de handel in de aandelen over niet openbare informatie over de overname van Grolsch door SAB Miller plc. Hij had de informatie naar eigen zeggen opgedaan in een café in Amsterdam. Hij handelde vervolgens in de certificaten en verdiende daarmee 200.000 euro.

De overeengekomen transactie bestaat behalve uit de geldboete van 45.000 euro, ook uit een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel ter hoogte van € 200.000. De reden voor het aanbieden van de transactie is gelegen in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten bij het Functioneel Parket. Om het vertrouwen van beleggers in de effectenhandel niet te ondermijnen is het belangrijk dat beleggers gelijke kansen krijgen. Gegevens die van belang zijn voor koersvorming dienen gelijktijdig beschikbaar te komen voor alle beleggers. Door te handelen met voorkennis wordt het vertrouwen, dat beleggers in de eerlijkheid van de effectenmarkt moeten kunnen stellen, geschaad.  Daarom treedt het Openbaar Ministerie op.

De verdachte heeft volledige medewerking verleend aan het strafrechtelijk onderzoek dat is uitgevoerd door de FIOD.

Datum: donderdag 1 april 2010, 19:34
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry