Missie in Soedan verlengd

31/03
2010
De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie UNMIS in Soedan wordt met 1 jaar verlengd. De Tweede Kamer is vandaag hiermee akkoord gegaan. De uitzending loopt daarmee door tot 13 april 2011.

De missie ziet toe op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan. In april zijn er verkiezingen en in januari 2011 volgt een referendum over de status van Zuid-Soedan. Demissionair minister Eimert van Middelkoop vindt het belangrijk UNMIS in deze fase van het vredesproces te blijven steunen. 

Nederland levert aan de missie 15 militaire waarnemers en 12 politiefunctionarissen. De meeste waarnemers worden ingezet in Zuid-Soedan. Daarnaast zijn 3 stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartoem en Juba. 

Sinds april 2006 is Defensie actief in Soedan. De militaire waarnemers werken in kleine teams met vertegenwoordigers van de voormalige strijdende partijen. Ze voeren gesprekken met alle betrokken partijen, doen hun waarnemingen en rapporteren aan de Verenigde Naties. Ze verrichten hun taken onbewapend.

Datum: woensdag 31 maart 2010, 17:17
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Khartoem, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry