Adequaat toezicht levert resultaat op

30/03
2010
30-03-2010

Nadat ondernemers en burgers worden aangesproken op overtredingen is het opleggen van een sanctie meestal niet meer nodig. Woonfraude is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt steeds meer toegewerkt naar het gezamenlijk handhaven van alle diensten binnen de bebouwde en de openbare ruimte. Dit zijn belangrijk trends die de handhavers van StadsOntwikkeling Utrecht constateren in het jaarverslag van het handhavingsprogramma 2009.

In het jaarverslag wordt verantwoording afgelegd over de handhaving uitgevoerd door de sector Publieke diensten van StadsOntwikkeling. Samenvattend kunnen we concluderen dat bij eerste controles regelmatig overtredingen worden geconstateerd. Echter na het maken van afspraken worden de regels veelal nageleefd. Sanctionering is slechts in zeer beperkte mate nodig. In de meeste gevallen worden overtredingen na het maken van afspraken opgelost. Ook blijken de verrichte handhavingsinspanningen effectief te zijn. De meeste zaken worden vlot opgelost, variërend van een paar dagen tot veelal maximaal één jaar wanneer bijvoorbeeld grote investeringen of andere vergunningen noodzakelijk zijn om de overtreding op te heffen.

Bouwen
De gemeente ziet dat bouwers bezuinigen op eigen toezicht en kwaliteit. Bouwers willen behalve bij de zeer grote projecten niet meer investeren in een opzichter en de gemeente constateert meer overtredingen in de bouw. Dit betekent dat de gemeente intensiever toezicht gaat houden.

Woonfraude
De afgelopen jaren is de aandacht voor illegale bewoning en problemen die hiermee gepaard gaan, zoals sociale achteruitgang, fraude en criminaliteit, in Utrecht toegenomen. Daarom is de vraag naar de handhaving op woonruimtezaken gegroeid. In 2009 heeft de gemeente 1.100 woonfraudezaken afgehandeld.

Horecahandhaving
In 2009 is in de binnenstad de toegestane omvang van terrassen met pinnen in de grond aangegeven. Hierover is een informatiecampagne gevoerd. Na deze campagne zijn de terrassen regelmatig gecontroleerd. In het algemeen zijn overtredingen na het aanspreken van de ondernemer direct opgelost. In 2009 zijn een drietal horeca inrichtingen tijdelijk gesloten en van 6 inrichtingen is de vergunning ingetrokken om redenen variërend van geweldincidenten en/of verkoop van drugs tot het geven van ontoelaatbare overlast.

Afname geurklachten Zuilen
De geuroverlast in Zuilen is sterk teruggedrongen en het aantal klagers is sterk afgenomen. Dit is toe te schrijven aan handhavingsinspanningen op industrieterrein Lage Weide in samenwerking met de provincie Utrecht. De geuroverlast was in het verleden afkomstig van de mengveevoederbedrijven en een recyclingbedrijf.

Samenwerken in toezicht en handhaving
In 2009 is een `Handhavingsstrategie openbare en bebouwde ruimte` opgesteld door StadsOntwikkeling, Stadswerken en de Brandweer. Deze diensten zijn intensiever gaan samenwerken. Door de handhavingsstrategie is voor iedereen duidelijk hoe we prioriteiten stellen en op welke manier handhaving plaatsvindt. Ook is er een gezamenlijk handhavingsprogramma voor 2010 opgesteld.

Datum: dinsdag 30 maart 2010, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry