Meer plaatsen voor kinderen in kinderopvang in Utrecht

09/07
2009
09-07-2009

Steeds meer kinderen kunnen terecht bij kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang (BSO) in Utrecht. Bij kinderdagverblijven steeg het aantal kindplaatsen in 2008 van 3.980 naar 4.250 (+7%). Bij de BSO groeide het aantal plekken van 3.010 naar 3.730 (+24%). De BSO-capaciteit groeide in 2008 het snelst in Vleuten-De Meern (+82%), gevolgd door Zuidwest (+36%). De afgelopen twee jaar zijn er in de hele stad 14% meer plaatsen bij kinderdagverblijven bij gekomen. Het aantal BSO-plaatsen steeg met 71%.

Wethouder Den Besten is blij met dit resultaat. `Gelukkig hebben steeds meer kinderen nu een plekje bij de BSO. Maar er zijn nog altijd meer plekken nodig en daarom hebben we voor de komende twee jaar 1,5 miljoen euro vrij gemaakt om dit tekort verder weg te werken.`

Bovenstaande gegevens staan in de Monitor Kinderopvang 2009, die de gemeente Utrecht jaarlijks uitbrengt. Deze keer zijn voor het eerst gegevens gebruikt van het CBS over toegekende toeslagen. Daarmee ontstaat een betrouwbaarder beeld van het gebruik van kinderopvang. Uit de monitor blijkt eveneens dat ongeveer 35% van de 0 tot en met 3-jarigen naar kinderopvang gaat, terwijl 20% van de 4 tot 12-jarige naar de BSO gaat. Die kinderen komen vooral uit de wijken Oost, Noordoost en Binnenstad en veel minder uit Overvecht, Zuid- en Noordwest.

Ondanks de forse uitbreiding van het aantal kindplaatsen, is de situatie van de wachtlijsten niet verbeterd. De gemeente gaat er vanuit dat de wachtlijsten sterk vervuild zijn door ondermeer dubbele inschrijvingen. Om de vervuilde gegevens van de wachtlijsten in de kinderopvang op te schonen wil de gemeente starten met digitale screening en streekproefgewijs onderzoek bij ouders.

De gemeente schat, op basis van een raming van de vraag naar kinderopvang gezien het huidige en verwachte toekomstige gebruik, dat er begin 2009 nog een tekort was aan 1030 kindplaatsen in de kinderdagopvang. Na de zomer start in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern sport- en buitenschoolse opvang met 100 kindplaatsen. Ook heeft de gemeente het initiatief genomen om de BSO binnen een jaar met 220 kindplaatsen en binnen twee jaar met 420 plaatsen uit te breiden. Er zijn geen gegevens over uitbreidingsplannen van de kinderopvangondernemers.

Datum: donderdag 9 juli 2009, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry