Moeders Srebrenica door met proces tegen VN

30/03
2010
DEN HAAG (ANP) - De stichting Moeders van Srebrenica gaat door met de rechtszaak tegen de Verenigde Naties (VN). Nu het gerechtshof in Den Haag de aanklacht van de moeders niet in behandeling neemt, wordt de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad. Dat hebben de advocaten van de ruim zesduizend nabestaanden van de slachtoffers dinsdag laten weten. Het hof maakte dinsdag bekend de aanklacht tegen de VN niet in behandeling te nemen. Het hof vindt de onschendbaarheid van de landenorganisatie en daarmee haar wereldwijde publieke belang belangrijker dan het belang van de nabestaanden van de slachtoffers van de genocide in 1995.

De nabestaanden verwijten de VN tekortgeschoten te zijn bij de bescherming van de Bosnische moslimenclave. De Bosnisch-Servische troepen namen de enclave in, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-militairen, en vermoordden in de dagen daarna naar schatting zeker achtduizend voornamelijk mannen en jongens.

Brandhaarden

Het gerechtshof stelt zich te realiseren dat de aanklagers verschrikkelijke dingen zijn overkomen en vindt het ook begrijpelijk dat ze zich tot de rechter wenden. Maar toch vindt het hof dat de VN niet voor de rechter kan worden gedaagd in de lidstaten. Dit zou de organisatie belemmeren in het uitvoeren van haar taak in de wereld, bijvoorbeeld het tegengaan van geweld in brandhaarden. De rechtbank in Den Haag kwam in 2008 ook al tot dit oordeel.

De voorzitter van de stichting, Munira Subasic, laat zich niet uit het veld slaan, zo heeft ze gezegd tegen de advocaten in Nederland. Advocaat Marco Gerritsen ziet nog lichtpuntjes voor zijn cliënten. Het hof denkt volgens hem iets genuanceerder over de absolute immuniteit dan de rechtbank eerder.

Gerritsen zal de Hoge Raad verzoeken de immuniteitskwestie eerst voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het gerechtshof is tot zijn teleurstelling niet op deze wens ingegaan. Ook staat de weg naar het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg nog open. Er loopt ook nog een zaak tegen de Nederlandse Staat over dezelfde kwestie. Die begon medio 2007 maar lag al stil in afwachting van de procedure tegen de VN. Deze zaak zal voorlopig stil blijven liggen, aldus Gerritsen.

Datum: dinsdag 30 maart 2010, 11:25
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Luxemburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry