PvdA Amsterdam in zee met VVD en GroenLinks

30/03
2010
AMSTERDAM (ANP) - De PvdA in Amsterdam wil verder praten met de VVD en GroenLinks over een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad. Dat blijkt uit een verklaring die de sociaaldemocraten dinsdag op hun website hebben gezet. Ook D66 bevestigt dat de onderhandelingen met de PvdA definitief zijn beëindigd. Aanvankelijk wilde de PvdA met D66 de 'as' van een nieuw college zijn.

Breekpunt in de onderhandelingen was de benoeming van Lodewijk Asscher (PvdA) tot waarnemend burgemeester van de hoofdstad. D66 eiste dat Asscher zou terugtreden als burgemeester en trok zich terug uit de collegeonderhandelingen. Het terugtreden van Asscher was voor de PvdA echter onbespreekbaar.

Informateur

Na gesprekken met informateur Eberhard van der Laan werden de onderhandelingen over een college met D66 alsnog voortgezet. Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) kwam erbij als tweede informateur.

D66 zegt in haar verklaring dat ze ,,een duidelijke afspraak'' wilde over het waarnemend burgemeesterschap. Informateurs Van der Laan en Wolffensperger stelden toen voor om het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten, zodat ,,wanneer het beoogde college inderdaad tot stand komt'' aan Lodewijk Asscher een verzoek kon worden gedaan om af te treden als burgemeester en aan het stadsbestuur deel te nemen als wethouder. Dat zou ook moeten worden voorgelegd aan de Commissaris van de Koningin.

Gekunstelde compromis

Voor D66 was dit ,,gekunstelde compromis'' niet aanvaardbaar, maar de partij wilde wel graag verder praten, aldus D66-leider Ageethe Telleman. De PvdA toen echter aan liever verder te willen praten met de VVD en GroenLinks.

De PvdA betreurt dat het informatietraject zo is geëindigd. D66 geeft ook aan ,,zwaar teleurgesteld'' te zijn.

Datum: dinsdag 30 maart 2010, 06:25
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry