Onbemand verkenningsvliegtuigje filmt evacuatie camping

26/03
2010
Het onbemande verkenningsvliegtuig Raven is vorige week ingezet tijdens een ontruimingsoefening van de provincie Gelderland op recreatiepark Samoza, bij Nunspeet. De brandweer en andere veiligheidspartners oefenden de pilot Zelfredzaamheid bij Natuurbranden, waarbij militairen van 103 ISTAR bataljon met de Raven boven de camping vlogen en de evacuatie filmden.

Sinds de Raven een jaar geleden in gebruik werd genomen, levert het mini-UAV (Unmanned Aerial Vehicle) systeem een waardevolle bijdrage aan de civiel-militaire samenwerking. Bij brand, terroristische dreiging of andere calamiteiten kan de Raven civiele instanties zoals brandweer en politie van belangrijke informatie voorzien. De Raven kan tot een afstand van 10 kilometer luchtwaarnemingen doen. Hierdoor krijgt de gebruiker meer informatie over de situatie en de omgeving en kunnen beter afgewogen beslissingen worden genomen. Afgelopen jaarwisseling werd het Raven-systeem succesvol ingezet rondom het Brabantse dorp Veen, waar oudennieuw eerder onrustig verliep.

Nachtopnamen

Het Raven-systeem bestaat uit 3 onbemande vliegtuigjes en een grondstation. Via het grondstation kan de commandant live de beelden bekijken. Het vliegtuigje is slechts 1,5 meter breed, weegt ongeveer 2 kilo en kan vanuit de hand worden gelanceerd. De Raven werkt op een batterij kan ongeveer een uur in de lucht blijven. De Raven is uitgerust met twee camera’s een voor overdag en een tweede voor nachtopnamen.

De oefening op recreatiepark Samoza is één van de deelprojecten rond de pilot Zelfredzaamheid in noodsituaties die in 2010 door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden georganiseerd. Tijdens de oefeningen wordt gekeken in hoeverre mensen in staat zijn zichzelf en anderen in noodsituaties in veiligheid te brengen. 

Datum: vrijdag 26 maart 2010, 18:21
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Nunspeet

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry