IMF: kwetsbaar economisch herstel is begonnen

18/08
2009
De wereldeconomie begint op te krabbelen uit de recessie, maar er zijn grote veranderingen nodig om het herstel duurzaam te laten zijn. Dat stelde de hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Olivier Blanchard, in een dinsdag vrijgegeven artikel.

,,De ommekeer zal niet eenvoudig zijn”, waarschuwt Blanchard. ,,De crisis laat grote littekens achter, die zowel vraag als aanbod nog vele jaren zullen beïnvloeden.” Volgens Blanchard groeien de meeste economieën de komende kwartalen mondjesmaat. Die groei zal echter niet voldoende zijn om een stijging van de werkloosheid te voorkomen.

Om een langdurig economisch herstel te bewerkstelligen moet de Amerikaanse economie zich volgens de Franse econoom meer richten op de export, terwijl Aziatische landen de eigen bestedingen, en daarmee de import, meer moeten stimuleren. Daarnaast moeten de overheden die veel geld in de economie hebben gepompt om de recessie te bestrijden, hun schulden terugdringen. Daardoor zullen belastingverhogingen onontkoombaar zijn, betoogt Blanchard.

Datum: dinsdag 18 augustus 2009, 19:30
Bron:
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry