`China verscherpte censuur na Spelen`

24/03
2010
MOUNTAIN VIEW (ANP) - China heeft na de organisatie van de Olympische Spelen in 2008 de censuur op internet verscherpt. Dit zegt Sergey Brin, een van de oprichters van internetbedrijf Google, in een interview met The Wall Street Journal dat woensdag is gepubliceerd. Brin licht in de zakenkrant toe waarom Google heeft besloten om zijn zoekmachine in China te verplaatsen naar Hongkong. Na de Spelen, die voor China een groot succes waren, ging het met de censuur steeds meer de verkeerde kant op, aldus Brin. Ook zakelijk werd het steeds moeilijker voor Google. De Chinese overheid stelde dat de onderneming meer vergunningen nodig had om in China actief te zijn.

Vorig jaar kwamen daar nieuwe incidenten bij. China vond bijvoorbeeld dat er te veel pornografie was te vinden via de sites van Google. Het internetbedrijf werd ook gedwongen om bepaalde internettoepassingen uit te schakelen. De aanvallen op mailadressen van Chinese mensenrechtenactivisten eind vorig jaar waren uiteindelijk de druppel die de emmer bij Google deed overlopen, aldus Brin.

Heel moeilijk

China ,,heeft grote vooruitgang geboekt met de bestrijding van armoede en wat niet meer'', aldus Brin. ,,Maar in sommige aspecten van het Chinese beleid, in het bijzonder de censuur en de omgang met dissidenten, zie ik kenmerken van een totalitair regime. Ik vind dat persoonlijk nogal verontrustend.''

Voor Brin is de censuur die Google moest toepassen op de resultaten van zijn internetzoekmachine ook persoonlijk heel moeilijk geweest. Hij heeft samen met zijn ouders in 1979 de Sovjet-Unie verlaten om te ontsnappen aan het antisemitisme in de communistische superstaat. Zijn vader kon door de discriminatie ook niet de carrière nastreven die hij wilde.

Google was sinds januari 2006 in China actief met zijn zoekmachine. Het verkeer naar Google.cn wordt nu omgeleid naar Google.com.hk, waardoor de zoekmachine Chinese gebruikers ongecensureerde informatie kan bieden.

Datum: woensdag 24 maart 2010, 21:53
Bron: Metro Entertainment
Categorie: Entertainment
Tags: China, Hongkong

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry