Vliegbelasting afgeschaft per 1 juli 2009

25/03
2009
De vorig jaar juli ingevoerde vliegbelasting voor vliegtuigpassagiers gaat per 1 juli 2009 weer verdwijnen. Het voornemen daartoe maakt deel uit van het pakket van maatregelen, waarmee het kabinet de economie wil stimuleren.

Het besluit werd donderdag 26 maart bekend gemaakt. De vliegbelasting werd in september 2007 aangekondigd als milieumaatregel en zorgde binnen de reisbranche en de luchtvaart in ons land maandenlang voor veel protest. Al snel werd namelijk duidelijk, dat de belasting met de bescherming van het milieu nauwelijks iets van doen had, maar uitsluitend bedoeld was als financiële dekkingsmaatregel en dat zij bovendien bij invoering grote economische schade zou veroorzaken. De maatregel geldt alleen voor passagiers die vanuit Nederland vertrekken en niet voor transit passagiers en dit resulteerde in het feit dat mensen vanuit buitenlandse luchthavens, vaak via Nederland, naar hun bestemingen vliegen.

Desondanks alle protesten besloten regering en parlement de vliegbelasting per 1 juli 2008 in te voeren, waardoor vanaf dat moment per vertrekkende passagier € 11,25 op Europese en vergelijkbare vluchten moest worden betaald en € 45,00 op intercontinentale vluchten.

De schade van de maatregel voor de Nederlandse economie werd onlangs in een onafhankelijk onderzoek in opdracht van ANVR en NBTC becijferd op 1,3 miljard, waarbij nog niet alle effecten waren meegerekend. De opbrengst was door de regering begroot op 350 miljoen op jaarbasis, maar dit bedrag zal naar verwachting op geen stukken na worden gehaald.

Het beëindigen van de belastingmaatregel wordt volgens staatssecretaris De Jager van Financiën mogelijk omdat er door de crisis toch al minder wordt gevlogen. Een uitspraak die achteraf zelfs in de huidige situatie kennelijk nog als een politieke rechtvaardiging van de invoering is bedoeld.

Datum: woensdag 25 maart 2009, 07:24
Bron: Tourisme Nieuws
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry