Weer Amerikaan voor rechter in Noord-Korea

22/03
2010
PYONGYANG (ANP) - Een Amerikaan moet in Noord-Korea voor de rechter verschijnen, omdat hij illegaal het land is binnengedrongen. Volgens staatspersbureau KCNA is de misdaad van de 30-jarige Aijalon Mahli Gomes uit Boston bevestigd. Eind januari had Noord-Korea een Amerikaan opgepakt, die vanuit China illegaal de grens was overgestoken. Naar verluidt wilde hij politiek asiel aanvragen, omdat hij weigerde ,,als kanonnenvoer in het kapitalistenleger te dienen''. Het is niet duidelijk of dat om Gomes ging.

Op eerste kerstdag vorig jaar was de Koreaans-Amerikaanse christelijke activist Robert Park opgepakt. Hij was Noord-Korea binnengegaan om de aandacht te vestigen op het schenden van mensenrechten in de communistische dictatuur. Begin februari werd hij vrijgelaten, nadat hij ,,oprecht berouw had getoond'' en had verklaard dat Noord-Korea vrijheid van godsdienst kent.

Twee Amerikaanse journalisten die bij de grens van China en Noord-Korea opnames maakten, waren in maart vorig jaar opgepakt. Ze werden veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid, maar kregen gratie na een bezoek van oud-president Bill Clinton aan Noord-Korea.

Datum: maandag 22 maart 2010, 13:27
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Boston, China, Korea, Noord-Korea, Pyongyang, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry