Kiesraad legt 61 partijnamen vast

18/03
2010
DEN HAAG (ANP) - Bij de Kiesraad staan 61 namen van partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Donderdag heeft het centraal stembureau voor de Kamerverkiezingen nog dertien nieuwe namen toegelaten tot de lijst. Dat heeft de Kiesraad laten weten. Deze week sloot de termijn voor het vastleggen van een partijnaam. Dat de partijen die een naam hebben aangemeld ook allemaal aan de verkiezingen mee gaan doen staat nog niet vast. Dat moet blijken op 27 april, als partijen hun kandidatenlijsten indienen.

Bij de Kamerverkiezingen van 2006 stonden er 74 namen geregistreerd bij de Kiesraad, maar deden er uiteindelijk 24 mee. Partijen die geen naam hebben laten vastleggen, kunnen wel meedingen naar zetels in de Tweede Kamer, maar doen dan met een blanco lijst mee. Het vakje bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet blijft leeg. De partij krijgt alleen een nummer.

Sinds de val van het kabinet meldden zich in totaal vijftien nieuwe partijen. Daaronder zijn partijen als Ik Stem Voor Nederland, de Partij van de Niks, EERLIJK, Lot to.kg, MOED en Piratenpartij. Ook Lijst 0 van omroep BNN staat geregistreerd, al is nu al duidelijk dat de partij niet mee zal doen. De mediawet laat dat niet toe. Twee partijen lieten hun naam wijzigen. Zo veranderde de Partij voor de Vrijheid in PVV (Partij voor de Vrijheid).

Datum: donderdag 18 maart 2010, 18:10
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry