Koningin brengt haar trein naar Het Spoorwegmuseum

11/03
2010
UTRECHT (EZPress) - Hare Majesteit de Koningin opent op 14 april in Het Spoorwegmuseum de tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen. Hare Majesteit arriveert in het museum per koninklijke trein, waarna deze aan de tentoonstelling wordt toegevoegd. Tijdens de tentoonstelling zijn de rijtuigen van het Nederlandse koningshuis voor het publiek toegankelijk. Royal Class, vorstelijk reizen opent op 15 april voor publiek en eindigt op 5 september.

Het Spoorwegmuseum is in 2005 na een grondige verbouwing heropend en viert dit eerste lustrum met Royal Class, vorstelijk reizen. Voor het eerst in de geschiedenis zijn koninklijke rijtuigen uit heel Europa in één tentoonstelling te zien. Na een vorstelijke ontvangst in de koninklijke wachtkamer van het museum worden bezoekers over een rode loper langs de tentoonstelling geleid. Acteurs nemen bezoekers mee langs de geschiedenis van vorstelijke dynastieën en vertellen de verhalen van hun vele treinreizen.

Nederlandse koninklijke rijtuigen

Van het Nederlands koningshuis zijn aanwezig de koninklijke salonrijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard (Sr8 en Sr9) en het huidige rijtuig van koningin Beatrix (Sr10). Deze rijtuigen zijn voor publiek toegankelijk.

Daarnaast bouwt Het Spoorwegmuseum -dankzij steun van de Bankgiro Loterij- een replica van salonrijtuig 1 uit 1864 van koningin-moeder Anna Paulowna.

Europese koningshuizen

Musea uit heel Europa lenen hun topstukken uit aan Het Spoorwegmuseum. Bezoekers kunnen de rijtuigen zien van de Engelse koningin Adelaide (1842), de Portugese koningin Maria Pia (uit 1858, de complete trein), een paneel van de hoftrein van keizerin Elizabeth (beter bekend als Sissi, 1858,) de meubels van de koninklijke trein van de Beierse koning Ludwig II (rond 1860), het interieur van het tsarenrijtuig van tsaar Alexander II (1870), de rijtuigen van koning Christiaan IX van Denemarken (1871), de Engelse koning Edward VII (1902), aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije (1910), koning Albert I van België (1912), de Zweedse koning Carl Gustav (1930) en koning Boris van Bulgarije (1938).

Meer informatie op www.royalclass.info

//Einde bericht

Bron: Nederlands Spoorwegmuseum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 11 maart 2010, 15:15
Bron: EZPress Verkeer en Vervoer
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Adelaide, Anna Paulowna, Australië, Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Noord-Holland, Oostenrijk, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry