Commandant Landstrijdkrachten bezoekt Australië

10/03
2010
Luitenant-generaal Rob Bertholee, Commandant Landstrijdkrachten, is deze week in Australië voor een uitgebreid bezoek aan de Australische landmacht. De Nederlanders en Australiërs werken voor de ISAF-missie in Afghanistan nauw samen in de provincie Uruzgan.

Eergisteren ontmoette Bertholee zijn Australische functiegenoot, luitenant-generaal Ken Gillespie, op het Australische landmachthoofdkwartier in Sydney. Na een gesprek over onder meer de wederzijdse ervaringen in Uruzgan, vloog hij ’s middags naar de Holsworthy Barracks waar het 2 Commando Regiment is gelegerd. Deze special forces eenheid is de Australische tegenhanger van het Korps Commando Troepen. De SF-eenheden van beide landen zijn actief in Afghanistan en wisselen regelmatig tactische en operationele ervaring uit.

Bushmasters

Vandaag bezocht de Commandant Landstrijdkrachten het hoofdkwartier van de 1 Division, de Gallipoli Barracks in Brisbane. Hij kreeg hier uitleg over het Australische Land Combat Readiness Centre, waar eenheden en staven worden getraind voor grote en bijzondere operaties. Aansluitend sprak Bertholee met daar gelegerde soldaten van de 7 Brigade, onder meer over hun Bushmaster pantservoertuigen. De Nederlandse militairen maken in Uruzgan al geruime tijd en naar tevredenheid gebruik van deze in Australië gefabriceerde pantserwagen. De komende dagen staan bezoeken gepland aan een gevechtstrainingscentrum en een jungletrainingscentrum.

Mobilisatie-Oorlogskruis

Luitenant-generaal Bertholee mocht tijdens zijn bezoek ook nog een bijzondere onderscheiding uitreiken. Aan boord van het Nederlandse VOC-schip, 'Duyfken' in Brisbane speldde hij oorlogsveteraan Henry Geurtzen van Baarskamp het Mobilisatie-Oorlogskruis op. Geurtzen van Baarskamp was in de Tweede Wereldoorlog lichtmatroos op een Nederlands zeeschip. De voormalige matroos kreeg het ereteken namens de minister van Defensie en in het bijzijn van veteranen, de honoraire consul en zijn vrouw en dochter.

Datum: woensdag 10 maart 2010, 17:42
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Australi, Brisbane, Sydney

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry