Kabinet: meer bescherming voor consument bij timesharing

05/03
2010
Consumenten worden straks beter beschermd als zij een zogeheten timeshare-overeenkomst sluiten of lid worden van een vakantieclub. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met een wetsvoorstel dat een nieuwe Europese richtlijn over timeshare in Nederlandse wetgeving omzet.

Bij timesharing krijgt de consument het recht om elk jaar een week of langer in een vakantiehuisje of een andere accommodatie te verblijven. Vooral in Spanje en Italiƫ, maar ook in Engeland en Ierland, liggen veel vakantieparken waar accommodaties op basis van timesharing worden aangeboden. Consumenten die lid zijn van een vakantieclub komen in aanmerking voor korting op vakanties.

De oude richtlijn uit 1994 biedt bescherming tegen agressieve verkoopmethodes van handelaren in timeshares door de consument bedenktijd te geven en vooruitbetalingen te verbieden, maar sluit niet meer aan bij de huidige praktijk. Zo zijn er in de afgelopen jaren nieuwe vormen van timesharing op de markt gekomen, die het noodzakelijk maken de bescherming van consumenten uit te breiden. Daarom vallen niet langer alleen vakantiehuisjes en -appartementen onder de nieuwe regeling, maar ook de timeshare van boten, caravans of het lidmaatschap van een vakantieclub. Verder wordt de bescherming uitgebreid naar aan timeshare gerelateerde diensten, zoals assistentie bij de verkoop en uitwisseling van timeshares. In die gevallen ondersteunt de handelaar de consument bij de overdracht of overname van een timeshare of een vakantieproduct van lange duur.

Daarnaast komen er standaard informatieformulieren die het de handelaar eenvoudiger maken om aan zijn informatieverplichtingen te voldoen en de kwaliteit van de informatievoorziening aan de consument te bevorderen. Ook krijgen consumenten meer bedenktijd na het sluiten van een overeenkomst: veertien in plaats van tien dagen. De Consumentenautoriteit let op de naleving van de nieuwe regels.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Datum: vrijdag 5 maart 2010, 00:00
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Ierland, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry