Geschokte Van Luyn wil onderzoek misbruik

28/02
2010
RIJSWIJK (ANP) - Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam is geschokt en wil onderzoek naar seksueel misbruik van scholieren in de jaren zestig en zeventig door Nederlandse Salesianen in een internaat in 's-Heerenberg. Hij zet het onderwerp als voorzitter op de agenda van de bisschoppenconferentie op 9 maart. Dat zei hij zondagavond in Kruispunt Radio waarin hij voor het eerst reageerde op het bekend worden van het schandaal. Van Luyn was in de jaren zeventig de hoogste baas van de Salesianen in Nederland.

Uit een onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad zou blijken dat de paters in het Don Rua klooster zeker drie, maar wellicht meer slachtoffers hebben gemaakt. ,,Seksueel misbruik is een schending van de waardigheid en de integriteit van de menselijke persoon,'' aldus Van Luyn zondagavond. ,,Daar komt nog bij dat het, wat het internaat betreft, in een opvoedingssituatie is gebeurd. Het is bijzonder pijnlijk voor de slachtoffers, ook vanwege de langdurige repercussies die zoiets kan hebben in de rest van hun leven''.

Van Luyn vindt dat er onderzoek moet komen naar het gemelde misbruik. ,,Natuurlijk, zeker naar deze afzonderlijke gevallen. En ik denk ook breed. Zijn er meerdere van dergelijke misstanden geweest? Melden zich nog andere slachtoffers? En hoe is de opstelling geweest van leidinggevende verantwoordelijken in die dagen, in het internaat, op school, in de parochie en in de orde? Dat moet onderzocht worden.'' De Salesiaanse orde heeft al aangegeven een onderzoek te zullen beginnen.

Datum: zondag 28 februari 2010, 21:05
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Rijswijk, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry