Denen betreuren excuses krant aan moslims

26/02
2010
KOPENHAGEN (ANP) - Denen hebben vrijdag verbolgen gereageerd op de excuses van een Deense krant voor het afdrukken van een spotprent over de islamitische profeet Mohammed. Zij vinden dat het dagblad Politiken zwicht voor moslims en afstand neemt van de vrijheid van meningsuiting. Een knieval voor islamisten, compleet overbodig, beschamend en pijnlijk, aldus politici en commentaren in Deense media. In een groot artikel biedt Politiken iedereen excuses aan die door herpublicatie van de spotprent werd beledigd. Het zijn de eerste excuses van een Deens dagblad in de affaire. Zij komen na overleg met acht internationale moslimorganisaties.

De krant, die als liberaal gold, toonde in 2008 de spraakmakende karikatuur van Mohammed als bomterrorist opnieuw. Net als vele andere Deense kranten reageerde Politiken met de actie op de bekendmaking dat de tekenaar van de prent, Kurt Westergaard, met de dood was bedreigd. Ook Westergaard zelf noemde de stap van Politiken een afscheid van de vrijheid van meningsuiting.

De Deense krant Jyllands-Posten publiceerde in september 2005 de spotprent als eerste, samen met elf andere karikaturen over de islam. Maanden later kwam het tot protesten in de islamitische wereld.

Datum: vrijdag 26 februari 2010, 19:23
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Denemarken, Kopenhagen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry