Online DDoS aanvallen bestaan 10 jaar

24/02
2010
Het aanvallen van websites met een zogenaamde DDoS aanval (Distributed Denial of Service) bestaat deze maand tien jaar. Niet echt een reden voor een feestje. Volgens beveiligingsbedrijf Symantec wel een reden om stil te staan bij de gevaren die deze aanvallen met zich meebrengen en te bedenken dat deze aanvallen steeds vaker voorkomen en steeds gevaarlijker worden.

10 jaar geleden, op 14 februari 2000 werd een aantal vooraanstaande websites voor enkele uren offline gehaald door een DDoS-aanval. Dit niet zo heugelijke feit wordt door beveiligingsbedrijf Symantec gememoreerd als het begin van dit soort aanvallen. Een Denial-of-Service-aanval is gericht op een computer of netwerk waarbij een botnet zoveel verbindingsverzoeken naar de server van een of meer sites stuurt zodat de server overbelast raakt waardoor de service tijdelijk niet beschikbaar wordt of de server zelfs crasht. Tien jaar later komen DDoS-aanvallen steeds vaker voor en zijn ze geavanceerder en gevaarlijker dan ooit.

Botnets spelen een belangrijke rol bij een DDoS-aanval. Vandaag weten we dat de belangrijkste spammende botnets over meer dan 5 miljoen actieve pc's beschikken. Het aantal actieve botnets is waarschijnlijk hoger, omdat een botnet pas zichtbaar wordt als hij actief is - met andere woorden alleen de botnets die spam uitsturen of een site aanvallen zijn zichtbaar.

Volgens de Internetbeveiligingsafsdeling van Symantec zijn vooral belangrijke bedrijven het slachtoffer van botnetaanvallen. Uiteraard biedt Symantec een ‘cloud security service' aan waarmee aanvallen kunnen worden ondervangen. Voor gewone internet gebruikers is het zaak zorgvuldige met internettoegang om te gaan, pc-s goed te beschermen met firewalls en malwarebestrijding en uw internetwachtwoorden zorgvuldig te kiezen.

Datum: woensdag 24 februari 2010, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry