Q-koorts besmettingen in Lunteren en Zuidermeer

19/02
2010
Persbericht | 19-02-2010

Twee bedrijven zijn besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om een melkgeitenbedrijf in Lunteren (Gelderland) met circa 1160 melkgeitenen om een melkgeitenbedrijf in Zuidermeer (gemeente Koggenland, provincie Noord-Holland) met 850 dieren.

De bedrijven zijn besmet verklaard omdat bij laboratoriumonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de Q-koortsbacterie werd aangetroffen in 2 verschillende melkmonsters. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) plaatst een waarschuwingsbord bij de bedrijven. De adressen en de locaties van de bedrijven worden ook bekendgemaakt op de website van de VWA: www.vwa.nl

Q-koortsQ-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Ruimen en andere maatregelenOmdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd. De dieren worden op het bedrijf gedood. Dat gebeurt op een voor de dieren en voor de ongeboren vrucht (de foetus) zo vriendelijk mogelijke manier. De gedode dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Behalve het ruimen zijn er ook andere maatregelen genomen. Het gaat onder andere om een grootschalige vaccinatiecampagne, een fokverbod, een uitbreidingsverbod, vervoersbeperkingen en mest- en hygiënemaatregelen. Daarnaast mogen veehouders van besmette bedrijven geen bezoekers ontvangen in hun stallen. Alleen mensen die vanwege hun beroep op het bedrijf langskomen, mogen in stallen van besmette bedrijven komen.

OmwonendenDe ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en LNV hebben aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de 2 bedrijven een informatiebrief gestuurd. Voor het bedrijf in Lunteren gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude, Scherpenzeel en Veenendaal. Voor het in Zuidermeer gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Koggenland, Beemster, Hoorn, Medemblik en Opmeer.

In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.

Datum: vrijdag 19 februari 2010, 12:59
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Barneveld, Beemster, Ede, Gelderland, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Noord-Holland, Opmeer, Renswoude, Scherpenzeel, Utrecht, Veenendaal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry