Rik Felderhof: `Echte tv-sterren hebben eigen bv’

17/08
2009
Rik Felderhof denkt dat de Balkenende- norm bij de Publieke Omroep makkelijk te omzeilen is. Presentatoren die ”goed genoeg zijn om meer op te brengen”, richten volgens Felderhof gewoon een bv op. Bij de NCRV heeft naast Felderhof ook Caroline Tensen een eigen bedrijf. “We zijn geen van beiden in dienst bij de NCRV. Wij hebben onze eigen bv’s. Zij heeft ook andere opdrachtgevers, zoals de Postcode Loterij. Wij vallen dus niet onder die norm en daarom zal die ook niet gaan werken.”

Er ontstond veel commotie toen Felderhof eerder in het NRC kritiek uitte op de norm. Hij kreeg wagonladingen kritiek over zich heen. “Het heeft me zeker geraakt“, vertelt Felderhof op Radio 1. “Ik was op reis in Zanzibar en liep rustig over het strand. Ik kreeg een telefoontje of ik een statement wilde geven, omdat er een groot onderzoeksartikel in het NRC kwam over de honorering van presentatoren binnen de publieke omroep. Ik geef mijn statement en loop door. Twee dagen later breekt de hel los. Het was geen statement, maar het hele artikel. Het werd op de man gespeeld.”

Felderhof, die ontkent dat hij 600.000 euro per jaar verdient, kan de Balkenende-norm gemakkelijk omzeilen omdat hij via zijn bedrijf uitbetaald krijgt gemakkelijk. “Het zal alleen maar gaan werken voor mensen die in vaste dienst worden aangenomen door de EO of NCRV. Maar mensen die kennelijk in het veld goed genoeg zijn om meer op te brengen, gaan dus niet in vaste dienst. Die beginnen een bv en kunnen ook die norm daardoor omzeilen.”

De Balkenende-norm van 180.000 euro is sowieso te laag, vindt Felderhof. “Het gemeenschapsgeld wordt ook gebruikt om een weg aan te leggen. Dan zeg je toch ook niet: het is belastinggeld, dus de aannemer mag nooit meer dan Balkenende verdienen. Je kunt ook zeggen: de minister-president verdient te weinig. Het is een vrije markt. Als je gaat ingrijpen in de markt - want dat gaan ze doen - krijg je denk ik een probleem. Als Humberto Tan bij de commerciĆ«len vier of vijf ton verdient en Mart Smeets de helft, dan gaan zijn schoenen wel knellen.“

Datum: maandag 17 augustus 2009, 10:05
Bron: Mediacourant
Categorie: Entertainment

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry