Q-koortsbesmetting in Stolwijk en Haren

16/02
2010
Persbericht | 16-02-2010

Een tweetal bedrijven is besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om een melkschapenbedrijf in Stolwijk (gemeente Vlist, Zuid-Holland) met ca. 500 melkschapen en om een melkgeitenbedrijf in Haren (gemeente Oss, Noord-Brabant) met ca. 600 melkgeiten.

De bedrijven zijn besmet verklaard omdat bij laboratoriumonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de Q-koortsbacterie werd aangetroffen in twee verschillende melkmonsters. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) plaatst een waarschuwingsbord bij de bedrijven. De adressen en de locaties van de bedrijven worden ook bekendgemaakt op de website van de VWA.

Q-koortsQ-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Ruimen en andere maatregelenOmdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriƫn vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd. De dieren worden op het bedrijf gedood. Dat gebeurt op een voor de dieren en voor de ongeboren vrucht (de foetus) zo vriendelijk mogelijke manier. De gedode dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Behalve het ruimen zijn er ook andere maatregelen genomen. Het gaat onder andere om een grootschalige vaccinatiecampagne, een fokverbod, een uitbreidingsverbod, vervoersbeperkingen en mest- en hygiƫnemaatregelen. Daarnaast mogen veehouders van besmette bedrijven geen bezoekers ontvangen in hun stallen.

OmwonendenDe ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de twee bedrijven een informatiebrief gestuurd. Voor het bedrijf in Stolwijk gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Vlist, Bergambacht, Schoonhoven, Reeuwijk, Nederlek, Ouderkerk en Gouda. Voor het bedrijf in Haren gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Oss, West maas en waal, Wijchen, Lith en Druten.

In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.

Datum: dinsdag 16 februari 2010, 22:18
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Bergambacht, Druten, Gelderland, Gouda, Groningen, Haren, Lith, Nederlek, Noord-Brabant, Oss, Ouderkerk, Reeuwijk, Schoonhoven, Vlist, West Maas en Waal, Wijchen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry