Utrecht op de kaart als knooppunt van kennis en cultuur

16/02
2010
16-02-2010

Het aantrekken van een internationale school. Utrecht op de kaart zetten voor wetenschappers, bezoekers en ondernemers. Het Utrecht Science Park op de Uithof en de Technocampus in Pijlsweerd/Ondiep op een hoger plan tillen. Met elkaar kansen benutten voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan de oostkant van de stad Utrecht.

Dat zijn enkele van de meest in het oog springende afspraken die op 15 februari zijn gemaakt tussen de gemeente en provincie Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. De Utrechtse kennisinstellingen en overheden hebben daarvoor het convenant “Utrecht, Knooppunt van Kennis en Cultuur� ondertekend. Gezamenlijke ambitie is om een toekomstgerichte agenda op te stellen voor de ontwikkeling van de Utrechtse kennisregio. De partijen zoeken de samenwerking in de volle breedte. Behalve versterking van de kenniseconomie is er veel aandacht voor maatschappelijke en culturele thema’s waarop wordt samengewerkt.

Lat hoger leggen
Met de nieuwe bestuurlijke agenda willen de partijen de lat hoger leggen. Lopende initiatieven als het verder ontwikkelen van het Utrecht Science Park krijgen daarom een extra impuls. Zo zijn over het science park afspraken gemaakt over het gezamenlijk werven van bedrijven en financiers. Extra aandacht krijgt bovendien de campusontwikkeling in de binnenstad van Utrecht en de versterkte samenwerking die van belang is voor het positioneren van ruimtelijke kansen aan de oostzijde van de stad Utrecht. Een tramverbinding naar de Uithof zou voor deze ruimtelijke ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden kunnen bieden. Partijen hebben ook afgesproken om elkaar te versterken in de manier waarop Utrecht op de kaart wordt gezet in het buitenland. Dit is niet alleen in het belang van de concurrentiepositie van de stad en de provincie. Maar ook voor het aantrekken van studenten en docenten is dit noodzakelijk. Een gezamenlijke promotie van het culturele aanbod en spraakmakende evenementen als de Vrede van Utrecht is daarmee onlosmakelijk verbonden.

Maatschappelijke betrokkenheid
De nieuwe samenwerkingsafspraken gaan verder dan een agenda voor de Utrechtse kenniseconomie. De Utrechtse overheden en kennisinstellingen willen ook nadrukkelijk een bijdrage leveren aan maatschappelijke thema’s die leven in de stad en provincie. Onder de vlag van de Utrechtse Onderwijs Agenda werken de partijen ook samen aan kwaliteitsverbetering in het Utrechts onderwijsveld. De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht dragen daarvoor expertise beschikbaar. UMC Utrecht zal zich vooral richten op het ontsluiten en verspreiden van kennis in de regio over innovaties binnen de zorgsector. Hogeschool Utrecht richt de maatschappelijke speerpunten vooral op versterking van het innovatieve vermogen van het Utrechtse midden- en kleinbedrijf.

Datum: dinsdag 16 februari 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry