Tineke Ceelen (St. Vluchteling) gaat in discussie met Van Baalen (VVD)

11/02
2010
LEIDEN (EZPress) - Hulp helpt! Ook al worden fouten gemaakt in de internationale hulpverlening, erkent Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling en schrijver van Hier en daar een crisis. Ceelen vindt het belangrijk om de discussie over haar werkveld open en eerlijk aan te gaan. Dit doet zij aan de hand van haar eigen ervaringen in haar boek. Daarnaast trekt Ceelen in de maanden januari, februari en maart het land in. Tijdens deze collegetour spreekt zij met studenten, volgers en critici over de duivelse dilemma`s en de dagelijkse praktijk waarop hulpverleners en hun organisaties soms stuitten. Op 12 februari gaat Ceelen in dit kader met VVD Europarlementariër Hans van Baalen in gesprek.

Hier en daar een crisis

De afgelopen jaren werd Tineke Ceelen het gezicht van de noodhulp. Zij is ervan overtuigd: zonder beelden geen ramp, geen hulp en geen oplossing. In een twintigtal reportages geeft Ceelen in Hier en daar een crisis; achter de schermen van de internationale hulpverlening een kijkje achter de schermen van de internationale hulpverlening. Ze reist onder meer af naar Somalië, Liberia, Indonesië, Soedan, Pakistan en Tsjaad. Het is een openhartig relaas. Ceelen schrijft verhalen die hartverscheurend, maar ook hartverwarmend zijn; verhalen die de dilemma`s van de organisaties, en vooral ook van de hulpverleners ter plekke, over geld, media-inzet en hulp blootleggen.

Tijdens de collegetour vertelt Ceelen over de dilemma`s en de dagelijkse praktijk. Zij nodigt Van Baalen uit op Universiteitscomplex Plexus in Leiden voor een debat over de dilemma`s in de internationale hulpverlening. Erik Bähre, economisch antropoloog gespecialiseerd in Zuid-Afrika van de Universiteit van Leiden trekt conclusies uit het debat en geeft de middag een wetenschappelijke duiding.

De middag vindt plaats tussen 15.30 en 17.15 uur en is georganiseerd in samenwerking met SPIL, Studievereniging Politicologie van de Universiteit van Leiden en SOL, Studentenvereniging Ontwikkelingssamenwerking Leiden.

Verkort Tourschema

Tijdens haar collegetour is Ceelen al in Amsterdam, Oss en Den Bosch gestopt. Op vrijdag 12 februari gaat ze in gesprek met studenten, hoogleraar E. Bähre en Europarlementariër Van Baalen. Inloop vanaf 15.00 uur, waarna het debat start om 15.30 en eindigt om 17.15 uur in het Plexus in Leiden, Kaiserstraat 25.

Mocht u op 12 februari niet aanwezig zijn, maar Ceelen wel in actie willen zien, op vrijdag 12 maart is zij aanwezig tijdens de dag Beroependag LaSSa, landelijke overkoepeling van alle studieverenigingen Antropologie en op 24 april tijdens de Afrikadag in Den Haag.

//Einde bericht

Bron: Booij, Klusman en Van Bruggen

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 11 februari 2010, 11:48
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Leiden, Liberia, Noord-Brabant, Noord-Holland, Oss, Pakistan, Soedan, Tsjaad, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry