Bespaar energie met Nvidia schakelbare graphics

10/02
2010
Met deze nieuwe mogelijkheid om tussen grafische processoren te schakelen, kan veel energie worden bespaard. Zo kan de werktijd op een acculading in notebooks worden verlengd, als er toch geen prestaties worden verlangt door grafische toepassingen.

De nieuwe Optimus technologie die door Nvidia is aangekondigd kiest de beste grafische processor voor een bepaalde toepasing. Het werk automatisch naar de juiste grafische processor geleid. Dit is of een discrete Nvidia GPU voor multimedia of een Intel geïntegreerde grafische chip voor de minder intensieve grafische taken zoals documenten. De overgang is naadloos en onzichtbaar.

Met deze oplossing krijgt de gebruiker de beste prestaties uit zijn notebook bij een optimale werktijd op een acculading. De nieuwe technologie werkt beter dan de in sommige notebooks al langer gebruikte mogelijkheid om tussen de grafische processoren te schakelen. Dit moet handmatig gebeuren en leidt nog wel eens tot het vastlopen van een applicatie of zelfs het hele besturingssysteem. De Optimus technologie is nogal complex en er is nogal wat software nodig om het schakelen in goede banen te leiden. Dit betekent ook dat het niet zo maar kan worden gebruikt op bestaande notebooks met twee grafische processoren.

Optimus is ontworpen om op Nvidia's volgende generatie Ion en Geforce M producten te werken, waaronder de komende Geforce 200m en 300m gpu. Het werkt samen met Intels Core i3, i5, Core 2 duo en de Pine Trail Atom N4xx chips. Nvidia verwacht dat deze schakelbare graphics het gebruik van grafische toepassingen op notebooks aanzienlijk zal veranderen.

De eerste notebooks met deze technologie zijn een aantal notebooks van Asus. Bijvoorbeeld de Asus N61JV een multimediaapparaat geoptimaliseerd voor audio met de SonicMaster technolgie en Intels Core i5 processor. De lichtgewicht 15 inch Asus UL50VF met een Core 2 Duo processor en de ultraportable Asus U30JC behoren ook tot de gelukkigen.

Datum: woensdag 10 februari 2010, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry