Plasterk: geen taboe op onderwijsbezuiniging

10/02
2010
DEN HAAG (ANP) - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) weigert om bezuinigingen op het hoger onderwijs taboe te verklaren. Dat bleek woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Plasterk blijft erbij dat hij wacht op ambtenaren die onderzoeken hoe het kabinet miljarden kan bezuinigen, voor hij met mogelijke hervormingsplannen van de studiefinanciering komt. Afgelopen weekeinde verklaarden CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) bezuinigingen op defensie en de politie wel taboe.

Plasterk stelde dat er niet per se wordt gekort op het hoger onderwijs, maar dat hij daarover nu geen harde uitspraken doet. De Kamer wilde met de bewindsman spreken na de studentenprotesten van vorige week. Studenten vrezen dat het kabinet de basisbeurs wil afschaffen waardoor zij tijdens hun opleiding meer zouden moeten lenen. Daardoor zou het hoger onderwijs minder toegankelijk worden.

De Kamer voelde ook staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager aan de tand die vorige week zou hebben gezegd dat studenten hun masteropleiding zelf kunnen betalen. Volgens De Jager had hij dat slechts als een mogelijkheid genoemd en had hij geen keuze gemaakt.

Datum: woensdag 10 februari 2010, 17:05
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry