`Clandestiene Spaanse operaties in Portugal`

08/02
2010
LISSABON (ANP) - De Spaanse veiligheidsdiensten zetten in Portugal acties tegen de Baskische terreurbeweging ETA op touw zonder dat de autoriteiten van het buurland daarvan op de hoogte zijn. Dat hebben Portugese media maandag gemeld De Portugese krant Diário de Notícias berichtte op gezag van politiebronnen dat medewerkers van de Spaanse geheime dienst CNI in Portugal waren gesignaleerd, maar dat de Portugese inlichtingensdienst SIS daarover niet door Madrid was ingelicht.

Vorige week is in de buurt van de stad Obidos in midden-Portugal een voorraad explosieven gevonden. De Spaanse autoriteiten kwamen met een heel ander bericht over de vondst dan Lissabon. Diário de Notícias stelde dat er een verband is tussen de verschillende lezingen over de vondst en het gebrek aan samenwerking tussen de geheime diensten van de twee landen. Volgens Madrid was 1500 kilo explosieven gevonden. Het materiaal zou van de ETA zijn. Portugese media berichtten over 800 kilo explosieven en legden niet direct een verband met de ETA.

Madrid vermoedt al geruime tijd dat de ETA vanuit Portugal aanslagen in Spanje voorbereidt. In Frankrijk kan de terreurbeweging steeds moeilijker opereren. De Franse politie heeft in de afgelopen jaren tal van personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de ETA.

Datum: maandag 8 februari 2010, 14:17
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Frankrijk, Lissabon, Madrid, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry