Metropolis keert terug op filmdoek

07/02
2010
BERLIJN (ANP) - Meer dan tachtig jaar nadat hij voor het eerst te zien was, beleeft de sciencefictionfilm Metropolis van de Duitse regisseur Fritz Lang een nieuwe wereldpremière. De bekende versie is aangevuld met oorspronkelijke scènes die verloren waren gewaand, maar twee jaar geleden in Argentinië opdoken. De nieuwe film is op 12 februari te zien tijdens het filmfestival van Berlijn, dat een dag eerder begint. Nederlanders die Arte ontvangen, kunnen de 'première' via de Frans/Duitse cultuurzender volgen. Metropolis was in januari 1927 in Berlijn voor het eerst te zien. De zwart-witfilm speelt in een futuristische stad in het jaar 2026, waarin de mensen zijn opgedeeld in 'denkers', die boven de grond leven, en 'werkers', die in de mijnen zwoegen. De film had in plaats van de geraamde 1,9 miljoen mark iets minder dan 5 miljoen gekost en veroorzaakte bijna het bankroet van producent Ufa. Hij was geen succes. Ufa liet de rolprent van meer dan 2,5 uur al spoedig met bijna een half uur inkorten. In 2001 werd een gereconstrueerde versie van twee uur vertoond. Ontbrekende scènes waren waar nodig door verhelderende teksten vervangen.

Jarenlang werd gedacht dat de oorspronkelijke versie verloren was gegaan, totdat uit de Argentijnse hoofdstad het bericht kwam dat daar een langere versie van Metropolis was gevonden. Voor de Friedrich-Wilhelm-Murnau Stichting, die de rechten van de film bezit, was dat een regelrechte sensatie. Een probleem was dat de versie in de Argentijnse hoofdstad in zeer slechte staat verkeerde. Het ging om een kopie van een kopie, die bovendien veel slijtageplekken vertoonde. Bovendien bleek de volgorde van de scènes soms af te wijken van die in de versie van 2001.

Restauratie

De restauratie kostte rond 600.000 euro. In de nieuwe gereconstrueerde versie zijn ongeveer 25 minuten toegevoegd.

Op het filmfestival, dat van 11 tot en met 20 februari duurt, dingen twintig films mee naar de Gouden Beer voor beste film. Daaronder is The ghost writer, de nieuwe film van Roman Polanski. De in Frankrijk woonachtige regisseur zit in huisarrest in Zwitserland in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten wegens verkrachting van een minderjarig vrouw. Ook Submarino van de Deen Thomas Vinterberg, de regisseur van Festen, en The killer inside me van de Engelsman Michael Winterbottom dingen mee. De film Tuan Yuan (samen apart) van de Chinese regisseur Wang Quan'an opent het festival.

Datum: zondag 7 februari 2010, 16:11
Bron: Metro Entertainment
Categorie: Entertainment
Tags: Berlijn, Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry