Plasterk: hoger onderwijs toegankelijk houden

04/02
2010
ROTTERDAM (ANP) - Het hoger onderwijs moet toegankelijk blijven voor studenten uit alle lagen van de bevolking. Dat heeft minster Ronald Plasterk (Onderwijs) donderdag gezegd tijdens een demonstratie van Rotterdamse studenten. Plasterk liet doorschemeren te willen vechten voor het hoger onderwijs, maar zei dat hij niet kon vooruitlopen op de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Ongeveer 150 studenten van de Erasmus Universiteit, die deze week enige dagen twee collegezalen bezet hielden, reageerden argwanend. Ze vrezen bezuinigingen op het hoger onderwijs.

De studenten kregen de steun van het college van bestuur van de universiteit. ,,Ik sta daar sympathiek tegenover'', zei bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr over de acties van de studenten. ,,We zijn voor hoger onderwijs, tegen bezuinigingen op hoger onderwijs.'' De demonstratie was rond half twee begonnen. De studenten voerden leuzen mee als ,,De universiteit is geen productiefabriek'' en ,,Bezuinigen op educatie = investeren in frustratie''.

Volgens voorzitter Gerard Oosterwijk van de landelijke studentenvakbond LSVb belooft het een roerig jaar te worden. De acties van deze week zijn pas het begin, stelde hij. ,,De afgelopen week was vooral een bewustwordingscampagne, omdat veel studenten niet weten dat de studiefinanciering in gevaar is.'' De studenten keren zich tegen de afschaffing van de basisbeurs. Als die wordt vervangen door een sociaal leenstelsel, zou de overheid goedkoper af zijn.

Datum: donderdag 4 februari 2010, 15:44
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry