Wachtlijsten kinderopvang flink 'opgeschoond'; minder lang wachten op een plek

04/02
2010
04-02-2010

De gemeente heeft onafhankelijk onderzoek laten doen om helder te krijgen hoe groot het probleem van de wachtlijsten voor kinderopvang is. Resultaat is dat de wachtlijsten voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang (BSO) in Utrecht zijn 'opgeschoond'. Eind 2009 stonden 12.493 kinderen op de wachtlijsten van organisaties voor kinderopvang. Na onderzoek blijkt het om 2.344 kinderen te gaan (1.482 voor dagopvang en 862 voor BSO). Het gemiddeld aantal wachtdagen bedraagt nu ongeveer een half jaar. Dat was vorig jaar nog ongeveer anderhalf jaar.

De wachtlijsten waren enorm 'vervuild' doordat kinderen op meerdere plekken tegelijk waren ingeschreven (en dus dubbel of driedubbel op de lijst stonden). Ook stonden er nog kinderen op de lijst die inmiddels al een plek hadden.

Dubbelgebruik klaslokalen
Het aantal plekken voor kinderopvang blijft sterk groeien. Ondernemers, scholen en de gemeente werken daar hard aan. Het afgelopen halfjaar is het aantal plekken voor kinderdagopvang gegroeid van 4330 naar 4980 (15% groei). De BSO-plekken namen toe van 4020 tot 4465 (11% groei).

Allerlei maatregelen hebben hieraan bijgedragen. Het Utrechtse college heeft hiervoor 1,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

De gemeente geeft bijvoorbeeld subsidie aan organisaties om financiële knelpunten voor uitbreiding weg te nemen. In totaal ontvingen 13 organisaties hiervoor € 453.210. Dit levert 164 plaatsen kinderdagopvang en 505 BSO-plaatsen op. Verder experimenteren scholen (De Klimroos, OBS 't Zand en Dr. Bosschool) met het dubbelgebruik van klaslokalen. Dit zal in totaal 120 BSO-plaatsen opleveren. Het is de bedoeling dat andere schoolbesturen en ondernemers dit overnemen. Wethouder Rinda den Besten (Jeugd): `Ik denk dat het dubbelgebruik van klaslokalen het BSO-probleem echt kan oplossen. Lokalen staan veel leeg en BSO op andere locaties is voor ondernemers vaak te duur. Daarom stimuleren wij dit dubbelgebruik!`

Omdat er nog steeds een flinke wachtlijst is (met name in Leidsche Rijn) blijven ondernemers, scholen en de gemeente zich inzetten voor uitbreiding van het aantal opvangplaatsen.

Datum: donderdag 4 februari 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry