KNMI: Waarschuwing voor zware sneeuwbuien

29/01
2010
DE BILT (EZPress) - In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een venijnige storing met sneeuwbuien over ons land. De buien kunnen actief zijn en vergezeld gaan van onweer. Lokaal kan in korte tijd een flinke hoeveelheid sneeuw vallen. Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, neemt de wind bovendien korte tijd flink toe. Een deel van het land krijgt waarschijnlijk weer een sneeuwdek. Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen.

De komende dagen blijven sneeuwbuien het weerbeeld bepalen. De kans op gladheid is groot. Niet alleen door de sneeuw maar ook door bevriezing kan het verraderlijk glad worden.

Komende week weer kouder

De winter houdt stand waarbij de vorst weer toeneemt. Plaatselijk kan het weer streng vriezen en volgende week is er weer kans op ijsdagen, dat zijn dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal onder nul blijft.

Sneeuwbuien hinderen verkeer

Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer flink parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven. De buien gaan vaak vergezeld met windstoten waardoor de omstandigheden voor het verkeer nog slechter worden.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op. Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht die van noordelijke breedten (uit het poolgebied) wordt aangevoerd. Vooral als die lucht op grote hoogte in de atmosfeer zeer koud is, kunnen flinke buien ontstaan. Het relatief warme water van de Noordzee vormt een extra voedingsbron voor de buien.

De invloed van het zeewater is het grootst wanneer de lucht aangevoerd wordt over het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië en een lange weg over zee aflegt. Satelliet- en radarbeelden tonen dan lange buienstraten waarin de buien zich clusteren. Soms trekt een sneeuwstoring mee, een zogenaamde polar low. Dat is een klein venijnig lagedrukgebied die tot grote hoogte is gevuld met ijskoude lucht en zorgt voor zware sneeuwbuien. In gebieden waar deze intensieve buien passeren, kan het een tijd lang flink sneeuwen. Dat levert bij buiig weer grote verschillen op in weertype: over een afstand van nog geen tien kilometer kan het weer totaal anders zijn. In een deel van het land kan een dik pak sneeuw vallen terwijl het landschap een eindje verderop groen blijft.

//Einde bericht

Bron: KNMI

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 29 januari 2010, 23:04
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: De Bilt, IJsland, Noordelijke, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry