Utrecht start 1 februari 2010 met inzamelen plastic

28/01
2010
28-01-2010

Snoepzakken, boterkuipjes, shampooflessen en plastic zakken kunnen Utrechters vanaf 1 februari 2010 gescheiden inleveren bij 29 brengpunten verspreid over de stad. Deze manier van inzamelen is een proef voor een periode van twee jaar. Daarna bekijkt de gemeente of er andere methoden mogelijk of noodzakelijk zijn. Wethouder Marka Spit (Inzamelen) zal a.s. maandag 1 februari de eerste plasticafvalcontainer plaatsen en in gebruik nemen.

“Utrechters doen het landelijk gezien goed als het om afval scheiden gaat. Dat hebben we al laten zien met het wegbrengen van glas en oud papier�, aldus verantwoordelijk wethouder Marka Spit. `Afval scheiden levert ook wat op. Stel dat alle Utrechtse huishoudens een jaar lang wekelijks hun plastic afval naar de container brengen, dan hebben we het over zo’n 7 miljoen kilo plastic afval dat we niet hoeven te verbranden en kunnen recyclen.�

Plastic bij plastic
Deze week ontvangt elk huishouden in Utrecht een brief met daarin de aankondiging van het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval. Daarbij zit een folder waarin staat waar, hoe en welk plastic verpakkingmateriaal bewoners kunnen aanbieden. Utrechters kunnen met hun plastic terecht bij 29 kringlooppunten voor glas en oud papier in de directe omgeving van grotere winkelcentra. Hier zijn speciale bovengrondse containers geplaatst voor plastic verpakkingsafval. Daarnaast kunnen bewoners hun plastic afval ook naar de drie afvalscheidingstations blijven brengen. In 2009 maakten diverse Utrechters hier al gebruik van. Op de afvalscheidingstations worden grotere containers geplaatst. Meer informatie staat op www.utrecht.nl/afval.

Waarom scheiden?
De recycling zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een tweede bestemming krijgen als grondstof voor nieuwe verpakkingen en voor de productie van onder andere fleecekleding en automaterialen. Bovendien komt er door de scheiding en recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. En minder verbranding zorgt voor minder CO2-uitstoot. Een direct voordeel is ook dat de gewone vuilnisbak minder snel vol is. Het vaak omvangrijke plastic verpakkingsafval gaat immers in een aparte bak of zak.

Geen extra kosten
Van het landelijke afvalfonds krijgt elke gemeente een bijdrage voor het opzetten van deze nieuwe afvalstroom. De gemeente Utrecht kiest voor het brengsysteem. Dit kan kostenneutraal worden uitgevoerd.

Datum: donderdag 28 januari 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry