G4 wil herberekening verdeling gemeentefonds

27/01
2010
27-01-2010

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen een onderzoek naar de uitkeringen uit het gemeentefonds. Dat zal naar hun oordeel leiden tot een hogere bijdrage voor de grote stedenproblematiek. Zij vinden het bovendien belangrijk dat deze uitkeringen objectiveerbaar zijn. De Raad voor de financiële verhoudingen pleit vandaag ook voor zo'n onderzoek.

De vier grote steden krijgen nu al een hogere bijdrage uit het gemeentefonds dan andere gemeenten. Dit komt enerzijds omdat zij extra taken hebben die andere gemeenten niet hebben, zoals jeugd en veiligheid, en anderzijds omdat zij bepaalde taken intensiever moeten uitvoeren dan andere gemeenten. Hierbij valt te denken aan zaken als de hoge instroom van kansarmen, intensief wegenonderhoud, extra investeringen in kunst en ontspanning en de opvang van dak- en thuislozen vanwege de landelijke centrumfunctie die de vier grote steden vervullen.

De Raad voor de financiële verhoudingen wijst minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en minister Bos van Financiën erop dat de compensatie die de vier grote steden nu krijgen, berekend is in de jaren negentig van de vorige eeuw. De vier grote steden vinden het vanzelfsprekend dat actualisering plaatsvindt.

In november 2009 adviseerde de adviesraad om het hele gemeentefonds te onderzoeken. De vier grote steden pleiten voor bundeling van deze twee onderzoeken. Dan kunnen ook andere knelpunten in het gemeentefonds, waar zowel het kabinet als de adviesraad op wijzen, worden aangepakt. Dat waren juist de tekortschietende compensatie aan centrumgemeenten voor kunst en ontspanning, de toedeling van de budgetten voor wegen aan grote gemeenten, en het probleem dat de vier grote steden niet hebben meegedeeld in de 150 miljoen euro die extra beschikbaar is gesteld voor het gemeentebudget voor veiligheidsbeleid.

Datum: woensdag 27 januari 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Leiden, Noord-Holland, Rotterdam, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry