Belanghebbenden: downloaden schaadt muziekverkoop

25/01
2010
Het is weer eens tijd voor Wij van WC Eend. De IFPI - de organisatie die de muziekindustrie in 72 landen vertegenwoordigt - heeft een lijvig rapport uitgebracht de digitale muziekverkoop. Uiteraard komt de organisatie ook met cijfers waaruit moet blijken dat het onbetaald downloaden en delen van muziek de verkoop ervan schaadt.

De IFPI haalt daarbij voorbeelden uit een aantal landen aan. In Spanje, waar muziekpiraterij hoogtij zou vieren, maakten in 2009 geen nieuwe Spaanse artiesten hun debuut in de hitlijsten. In 2003 waren er nog 10 nieuwkomers. Komt door illegaal downloaden, aldus de IPFI, waar een derde van de Spanjaarden aan meedoet en wat dus gevolgen heeft voor de budgetten van de platenmaatschappijen.

In Brazilië daalde de muziekverkoop tussen 2005 en 2009 met 43%, waardoor ook daar geen geld meer is om te investeren in lokale bands. Van hetzelfde laken een pak in Frankrijk (60% minder albums van Franse artiesten dan in 2003).

Uiteraard haalt de IFPI ook Zweden erbij. Daar werd in 2009 een wet ingevoerd waardoor internetproviders gedwongen kunnen worden om namen en adressen vrij te geven van file-sharers die illegaal materiaal up- of downloaden. Het resultaat? 10% meer muziekverkoop in 2009, aldus de IFPI

Toch staan de cijfers van de IFPI haaks op die van andere organisaties. Zo toonde afgelopen november een Brits onderzoek aan dat mensen die illegaal downloaden en via p2p muziek delen, gemiddeld 77 pond (omgerekend zo'n 85 euro) per jaar uitgeven aan muziek. Dat is 33 pond (36 euro) meer dan mensen die zeggen geen gebruik te maken van p2p.

In april 2009 werd uit een Noors onderzoek precies dezelfde conclusie getrokken. Ook TNO meldde vorig jaar ook al dat downloaden goed is voor de economie.

Datum: maandag 25 januari 2010, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Frankrijk, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry