JazzLives en levende jazz in stadhuis

25/01
2010
25-01-2010

In februari staat alles in Utrecht én in het stadhuis in het teken van de jazz. Ter gelegenheid van de Culturele Zondag JAZZENZ exposeert in het stadhuis de Utrechtse fotograaf en jazzadept Jaap van de Klomp, die foto's maakte van grafstenen van jazzgrootheden. Omdat jazz bij uitstek levende muziek is, toont hij in het stadhuis ook concertfoto's van springlevende jazzmusici: 'JazzLives en Jazz Lives'.

'Vergane glorie gered van de vergetelheid'. Jaap van de Klomp (Utrecht, 1940) reisde in drie en een half jaar acht keer naar de Verenigde Staten om foto's van de grafstenen te maken. Na grondig archief- en speurwerk fotografeerde hij de stenen van Billie Holiday, Duke Ellington, Chet Baker, Charlie Parker, Sarah Vaughan, Lester Young en vele, vele anderen. Gerangschikt per instrument, met een foto en een korte biografie krijg je een beeld van hun muzikale levens, 'JazzLives'. Dit materiaal is gepubliceerd in een gelijknamig boek, dat in juli 2008 tijdens het North Sea Jazz Festival is gepresenteerd.

Maar Jazz Lives! Vandaar Jaap van de Klomp’s concertfoto's van musici als Wolter Wierbos, James Carter, Ahmad Jamal, Roswell Rudd en Han Bennink, gemaakt in het Bimhuis. Van de Klomp haalde vanaf zijn negentiende (inter)nationaal gerenommeerde jazzmusici naar Utrecht. Hij was zelfs de eerste in Nederland die Amerikaanse solisten uitnodigde om te spelen met Nederlandse begeleiders. Het optreden van Sonny Rollins in 1967 was het laatste in een indrukwekkende reeks. Locatie: de Modern Jazz Club Persepolis, vanaf 1959 gevestigd in de werfkelder onder Oudegracht 205. Herinneringen aan die tijd zijn te zien in een vitrine in het stadhuis.

De Culturele Zondag JAZZENZ van 7 februari staat in het teken van Swing City. Het stadhuis is die dag het podium voor drummer Han Bennink en het Pèp-videoproject van de Utrechtse kunstenaar Bernadette van Beurten. In de hal staat `Piano in the Foreground`, met optredens van Juraj Stanik, Patrick Rugebregt, Loek Dikker en Anne Guus Teerhuis.

De expositie is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis te zien van woensdag 3 tot en met donderdag 25 februari 2010.

Datum: maandag 25 januari 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry