Bussemaker: kleine zorginstellingen presteren beter dan grote

14/01
2010
Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen presteren beter dan grote instellingen. De voordelen van een grote organisatie bestaan niet of worden nog onvoldoende benut.

Dit zei staatssecretaris Bussemaker vandaag in een reactie op het onderzoeksrapport ‘Trouw aan de belofte’ van Gupta Strategists. Gupta heeft Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT-sector) in de periode 2007-2008 vergeleken op kwaliteit, financiële en operationele prestaties.

Breken met bedrijfsmatig

De staatssecretaris benadrukt dat de sector afstand moet nemen van de bestuurscultuur. “Er moet gebroken worden met puur bedrijfsmatig denken in termen van fuseren en groeien. Instellingen moeten denken vanuit de patiënt. En de professional. Ook dat leidt tot slimmer en goedkoper werken in de langdurige zorg.�

Dure inkoop

Het onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat de VVT-sector 1 tot 2,8 miljard euro kan besparen door efficiënter te werken. Het gaat bijvoorbeeld om het schrappen van onnodige handelingen. Ook constateert het rapport dat de kosten van instellingen onnodig groeien door te dure inkoop van goederen. Wanneer kantoorartikelen, linnengoed of voeding niet elke dag maar bijvoorbeeld een keer in de maand worden besteld is dit goedkoper. Scherper onderhandelen met leveranciers levert ook geld op.

Staartgroep

Uit het rapport komt verder naar voren dat de VVT-sector er financieel goed voor staat. Het eigen vermogen van de sector is toegenomen. Sommige instellingen doen het echter minder dan anderen. Volgens Bussemaker zou deze ‘staartgroep’ te rade moeten gaan bij de collega’s die het beter doen.

Datum: donderdag 14 januari 2010, 17:10
Bron: Ministerie van VWS
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry