KRO met vervolg op anorexia-documentaire

11/01
2010
De KRO komt op woensdag 13 januari met een vervolg op de veelbesproken anorexia-documentaire `Vel over probleem’ van Jessica Villerius. “Zelden kreeg de KRO zoveel reacties op een documentaire”, vertelt een zegsvrouw. “De tweede documentaire van Villerius laat zien hoe de hulpverlening blijft falen in de aanpak van anorexia-patiënten. Hoe klinieken hun patiënten keihard aan hun lot overlaten nadat ze de kliniek, om wat voor reden dan ook, hebben verlaten.“

In de nieuwe documentaire van Villerius, `Vel over probleem II: de wanhoop nabij’ staat de vraag centraal hoe het nu gaat met de anorexia-patiënten die gevolgd werden in de eerste uitzending. “Het antwoord op die vraag is schokkend. Van de 9 meisjes is er één waarmee het relatief goed gaat. Twee meiden zijn na de documentaire bijna overleden. Eén door ondervoeding en de andere na een poging tot zelfdoding.”

Jessica Villerius: “Na het maken van de film was ik wel even klaar met het thema anorexia. Ook omdat ik er zelf aan heb geleden, wilde ik het achter me laten. Maar die meiden kon ik niet loslaten. Ze kregen steeds nul op het rekest van de hulpverleners. Eén meisje heb ik naar het ziekenhuis gebracht waar bleek dat ze een hartslag had van een comapatiënt. Ze moest per direct aan de sondevoeding en de artsen vertelden dat als we een paar uur later waren geweest ze weinig meer hadden kunnen doen. Ik vind het schandalig dat zo’n meisje door de kliniek waar ze heeft gezeten niet in de gaten werd gehouden.”

CDA-minister Klink van Volksgezondheid zag in de uitzending van de eerste documentaire geen aanleiding om de hulpverlening op orde te brengen. CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is dat niet met hem eens en heeft daarom onlangs alle betrokken instanties bij elkaar geroepen. “Uitslag is zo geschrokken van de resultaten van die bijeenkomst dat ze binnenkort opnieuw Kamervragen aan Klink gaat stellen.”

Vel over probleem II is woensdag om 20.30 uur te zien op Nederland 3.

Datum: maandag 11 januari 2010, 12:06
Bron: Mediacourant
Categorie: Entertainment

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry